Aušvic, 75 godina kasnije – šta kažu preživeli VIDEO

Više od 200 bivših logoraša okupiće se kod nekadašnjeg logora Aušvica, većina verovatno poslednji put, kako bi obeležili 75. godišnjicu oslobođenja logora.

Izvor: B92, Gardijan

Ponedeljak, 27.01.2020.

10:48

Aušvic, 75 godina kasnije – šta kažu preživeli VIDEO
Foto: Getty Images / Sean Gallup

Preživeli, koji imaju između 75 i 101 godine, doputovali su sa različitih krajeva sveta - iz Evrope, Severne, Južne i Centralne Amerike, iz Izraela, pa čak i iz Australije.

„Holokaust je finansiran i prihvaćen od strane Vlade. Ne samo da su dozvolili da se to desi već su pomogli sprovođenje i podstakli obične ljude da postanu ubice“, naveo je devedesetdvogogodišnji jevrejin poljskog porekla, Benjamin Laser.

Ugledne političke ličnosti prisustvovaće su komemoraciji, dok su najveći svetski zvaničnici bili sprečeni zbog prisustva još jednoj važnoj svetskoj komemoraciji u Iad Vashemu u Jerusalimu.

Ronald Lauder, predsednik Svetskog jevrejskog kongresa, koji je finansirao povratak više od 100 preživelih i njihovih porodica naglasio je da akcenat ovog dešavanja treba da bude na preživelima, a ne na političkim liderima i da je ovo verovatno njihovo poslednje veliko okupljanje s obzirom na to da su nekadašnji logoraši već u dubokoj starosti.

Lenga, koji preživeo zahvaljujući tome što je izrađivao džempere od ćebadi za logorske čuvare, a za uzvrat dobijao hranu, kasnije je postao ugledni krojač na Beverli Hilsu.

„Odbijam da mi Holokaust definiše život, uprkos brojnim gubicima“, ističe on.

BBC je organizovao prijem za preživele i njihove porodice u nedelju uveče na staroj zatvorenoj tramvajskoj stanici u krakovskom jevrejskom kvartu, gde im je javno zahvaljeno za obnovu jevrejske zajednice širom sveta.

Poljski predsednik Andžej Duda će u ponedeljak biti jedan od govornika nakon što je odbio da otputuje na komemoraciju u Jerusalim jer na istom nije dobio pravo na reč, navodi "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: