Slava Sveti Sava: Sečenje kolača, školske priredbe i uručivanje nagrada

Sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika škole u Srbiji danas obeležavaju školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.01.2020.

10:30

Slava Sveti Sava: Sečenje kolača, školske priredbe i uručivanje nagrada
Screenshot/TV Prva

Najboljim učenicima, nastavnicima i institucijama ministar prosvete Mladen Šarcević uručiće Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetu obrazovanja. Savindan je i slava mnogih porodica i institucija u Srbiji.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Kao školska slava proslavljao se sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Gotovo pola veka Sveti Sava bio je je "proteran" iz škola, a 1990-ih godina ponovo se vraća kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

Sava je rođen kao Rastko Nemanjić, 1169. godine kao najmladi sin srpskog župana Stefana Nemanje.

Odrekao se svetovnog života i zamonašio kao veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine.

U vreme Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru. Danas je tu hram Svetog Save.

Svetosavske svečanosti

Svečanim priredbama i cereonijama sečenja slavskog kolača 24.000 učenika i 3.500 nastavnika 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, uz prisustovo sveštenika, gradskih i opštinskih funkcionera, obeležavaju Svetog Savu.

Svečano je i u Školi za decu oštećenog sluha i govora "11.maj", koja je od pre pet godina član HIPEN mreže, uključena u projekat "Učenja međunarodnog znakovnog jezika" sa još osam evropskih zemalja.

U hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, Svetosavske svečanosti počele su jutros svetim liturgijama uz veliki broj vernika, a svečano je i u hramovima srednjovekovnih manastira ovog kraja: Manasije, Ravanice, Kalenića, izjavili su Tanjugu sveštenici.

Povodom obeležavanja Svetog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, sinoć je u Kulturnom centru u Jagodini, održana tradicionalna 18. Svetosavska akademija na kojoj je o Svetom Savi govorio vladika šumadijski Jovan. Svečanoj akademiji prisustovao je i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Svečana akademija, koja je ove godine održana pod nazivom "To smo mi, Svetog Save, sinovi i kćeri", počela je Troparom, pesmom u slavu Svetog Save, koju su otpevali horovi hramova "Svetih arhangela Mihaila i Gavrila" i "Svetih apostola Petra i Pavlla" iz Jagodine a završila pesmom "Ovo je Srbija", u izvođenju Hora Fakulteta pedagoških nauka Jagodine.

Na kraju svi učesnici akademije otpevali su himnu Svetom Savi.

Akedemiju su oragnizovali veroučitelji u saradnji sa srednjim i osnovnim školama, Fakultetom pedagoških nauka, Skupštinom grada i crkvama.

Svečanu akademiju, centralnu za opštinu, Svilajnac će održati večeras u Centru za kultruru, na kojoj će biti uručene zahvalnice, koje će pratiti i novčani iznos, za deset prosvetnih radnika i učenika, a dva najbolja učenika opštine sa laptopovimna nagaradiće privrednici Svilajnca.

U Paraćinu je, juče, povodom Svetog Save, održan tradicionalni "Svetosavski pesnički maraton", na kome je stihove govorilo oko 50 pesnika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: