Borel "produžio život" nuklearnom sporazumu

Šef evropske diplomatije Žosep Borel produžio je vremenski okvir za razgovore o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

15:31

Borel
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Francuska, Nemačka i Britanija prethodno su pokrenule mehanizam kojim je otvoren put mogućim sankcijama kao odgovor na pokušaje Teherana da se povuče iz pojedinih delova sporazuma.

"Postoji saglasnost da je potrebno još vremena zbog složenosti pitanja. Stoga je vremenski okvir produžen", naveo je Borel u saopštenju, prenosi Rojters.

Borel je najavio da će se takozvana zajednička komisija o sporazumu ponovo sastati u februaru, navodi AP.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka, zemlje koje su 2015. potpisale međunarodni sporazum, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom, obavestile su pre 10 dana u pismu Borela, koji nadgleda pakt, da pokreću njegov mehanizam za spor, pojačavajući pritisak na Teheran.

Lideri tri države su naveli u saopštenju da "nisu imali izbora" s obzirom na akcije Irana i da su registrovali zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze".

Tri sile navele su da ovo pitanje upućuju Zajedničkoj komisiji u skladu sa mehanizmom za rešavanje sporova, kako je regulisano nuklearnim sporazumom.

Borel je insistirao na tome da taj korak ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućava ministrima dve nedelje da reše bilo kakve probleme, mada se taj period može produžiti ako se saglase sve strane.

Ako je potrebno, savetodavni odbor imao bi dodatnih 20 dana da donese odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: