Palestinska uprava ponovila: Odbacujemo mirovnu inicijativu SAD

Palestinska uprava je ponovila da odbacuje mirovnu incijativu SAD nakon najave da će se o tome diskutovati naredne nedelje u Vašingtonu s izraelskim liderima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.01.2020.

23:07

Palestinska uprava ponovila: Odbacujemo mirovnu inicijativu SAD
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp

"Upozoravamo da će svaki američki projekat prekršiti međunarodno pravo", rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Rudejne, dodavši da Palestinci odbijaju inicijativu predsednika SAD Donalda Trampa da se reši izraelsko palestinski sukob, preneo je Frans pres.

Bela kuća je danas saopštila da je pozvala premijera Izraela Benjamina Netanjahua i njegovog glavnog političkog rivala u Vašington Benija Ganca naredne nedelje da diskutuju o "izgledima za mir" sa Palestincima koji su već ranije odbacili dugo očekivani plan te administracije, navodi AP.

Potpredsednik SAD Majk Pens je objavio poziv na sastanku sa Netanijahuom u Jerusalimu nakon što se obratio međunarodnom forumu o holokaustu.

On je rekao da je poziv, takođe, upućen Gancu, bivšem komandantu izraelske vojske i Netanijahuovom rivalu na parlamentarnim izborima 2. marta.

Najava nagoveštava da je Bela kuća spremna da objavi svoj mirovni plan nakon nekoliko odlaganja.

Kako se očekuje, plan će biti u korist Izraela i teško da će ga podržati međunarodna zajednica jer se smatra da će podriti izglede za rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Predsednik Tramp je, međutim, naknadno na Tviteru objavio da jedva čeka da pozdravi Netanjahua u Beloj kući ali da su izveštaji o detaljima i vremenu (objavljivanja) mirovnog plana čista spekulacija, preneo je AP.

Pens je najavio diskusuju o regionalnim pitanjima kao i o izgledima za mir "ovde u Svetoj zemlji".

Netanijahu je rekao da je rado prihvatio poziv.

Ni on ni Pens nisu pominjali Palestince i ne očekuje se da Palestinci prisustvuju razgovorima u Beloj kući.

Oni su odbacili Trampove mirovne napore nakon što je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i preselio ambasadu SAD u taj grad 2018.

Palestinci žele da istočni Jeruaslim bude glavni grad njihove buduće države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

"Ako plan bude objavljen sa tim odbijenim formulama rukovodstvo će najaviti niz mera kojima mi čuvamo naša legitimna prava i tražićemo od Izraela da preuzme sve odgovornsti kao okupaciona sila", rekao je Abasov portparol.

On je aludirao, kako se čini, na više puta ponovljene pretnje o raspuštanju Palestinske uprave koja ima ograničenu kontrolu nad delovima Zapadne obale.

To bi primoralo Izrael da preuzme odgovornost za obezbeđenje osnovnih usluga milionima Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: