Policija u Rio de Žaneiru ubije pet osoba dnevno

Broj policijskih ubistava u Rio de Žaneiru oborio je rekord prošle godine usled provođenja kontroverznih žestokih mera za borbu protiv nasilja.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 23.01.2020.

18:42

Policija u Rio de Žaneiru ubije pet osoba dnevno
Foto: EPA-EFE / ANTONIO LACERDA

Policija je ubila 1.810 ljudi, prosečno pet osoba na dan, što je najveći broj otkad su se počeli prikupljati službeni podaci 1998. godine.

Kritičari krive porast nasilja na politiku koje uključuju upotrebu teško naoružanih agenata i snajperskog oružja za borbu protiv kriminalaca u gusto naseljenim područjima, piše BBC.

Ali zvaničnici kažu da je takav pristup delovao, navodeći da je došlo do pada stope nasilnog kriminala.

Rio de Žaneiro jedno je od najnasilnijih područja u Brazilu i ogromni delovi su pod kontrolom kriminalaca, od kojih su mnogi povezani s moćnim bandama za trgovinu drogom. Ali paravojne grupe koje su formirali aktivni i penzionisani policajci, poznati kao milicija, takođe su proširili svoj utiecaj poslednjih godina.

Policijske racije su se intenzivirale prošle godine dok je guverner Vilson Vicel počeo provoditi ono što kritičari opisuju kao politiku konfrontacije. Konzervativni bivši sudija i marinac, Vicel je stupio na funkciju u januaru 2019. nakon što je rekao da će vlasti "iskopati grobove" kako bi pokopali kriminalce i obećao je da će bilo koji naoružani osumnjičeni biti "ubijen".

Ukupan broj policijskih ubistava zabeležen prošle godine predstavlja rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je državna vlada u Rio de Žaneiru.

Iako zvaničnici kažu da je većina žrtava, koje su poginule u sukobima s policijom, bilo naoružano, postoje sumnje da su neki slučajevi bili vansudska ubistva, a u određenim slučajevima se dešavalo da poginu nedužni ljudi jer bi se greškom pucalo na njih ili bi poginuli u unakrsnoj vatri, prenosi Klix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: