"Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć"

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel poručio je da nema i da nikada nije ni bilo roka za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.01.2020.

12:49

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Za konačni sporazum je, kako je rekao, neophodan kompromis svih.

"Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost", rekao je Grenel za prištinsku Gazetu ekspres.

Želi, kaže, da vidi kako partneri SAD na tzv. Kosovu i u Srbiji ostavljaju političke podele po strani i rade na rastu ekonomije u interesu građana.

"Nikada nije postojalo vremensko ograničenje za postizanje sporazuma", kratko je rekao američki diplomata.

Podsetio je da je u Prištinu došao nakon uspešnih pregovora koji su rezultirali "deblokadom vazdušnog prostora koji će sada omogućiti letove na relaciji Priština-Beograd, posle 21 godine".

To su, kazao je tražile "poslovne zajednice" i u Beogradu i u Prištini.

Upitan šta je glavni razlog njegovog dolaska u Prištinu, Grenel je rekao da je to uspeh postignut u pregovorima o obnavljanju letova na relaciji Beograd - Priština i obrnuto.

"To je veoma važno, jer nam je takva ideja stigla iz poslovne zajednice u Srbiji i na Kosovu. Poslovni lideri na Kosovu to zahtevaju. Ne znam da li su mediji o tome izveštavali, jer smo skloni fokusiranju samo na političke sukobe. Jedna takva ideja potekla je iz dve poslovne zajednice. A svrha moje posete ovde je da upoznam veliki broj preduzeća ovde na Kosovu i u Srbiji. Želim da čujem šta je su njihove nove ideje, šta dalje da radimo. Šta još možemo učiniti da se pokrenu elektrane i velika industrija", naveo je.

Grenel je rekao i da je zainteresovan da ubedi privrednike iz SAD i Evrope da investiraju u region, ali je istovremeno rekao da se "međunarodna poslovna zajednica i dalje plaši situacije na Kosovu i u Srbiji".

Na pitanje da li je moguće da dijalog Beograda i Prištine bude pokrenut sa Aljbinom Kurtijem kao kosovskim premijerom, Grenel je rekao da je siguran da je moguće i da je spreman da sarađuje sa svima.

"Radićemo sa svima. Ne zanima me uključivanje u politička pitanja. Na neki način, politički sukobi su problem već neko vreme. Ono što me zanima i što predsednika Trampa zanima je kako pronaći rešenja za pokretanje ekonomskog razvoja. Pokušali smo da vladini službenici utiču na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Kako bi moglo zaposliti nove ljude i dati im nadu", rekao je.

Ono što je, kako je kazao, čuo od američkih i evropskih privrednika u regionu je da oni žele da dođu ovde, ali da misle da ovde postoji sukob.

"Dakle, bilo da je sukob ili ne, ljudi se plaše i to moramo prevazići. Ono što pokušavam je da ubedim industrije i preduzeća da dođu ovde. Ne brinem se za političke sukobe. Realnost je da evropske vlade imaju burne diskusije o stvaranju vlada", kazao je i dodao da se to dešava i u državama poput Velike Britanije ili Nemačke.

Reč je o zemljama sa naprednim demokratijama u kojima je takođe bilo takvih situacija.

"Ne brinem zbog toga, mislim da i građani ne bi trebalo da budu zabrinuti. Mislim da bi i građani i političari trebalo da budu zabrinuti zbog novih radnih mesta i ekonomskog razvoja. Mladi žele posao, a ne političke sukobe", rekao je Grenel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: