Indeks percepcije korupcije nepromenjen, Srbija ispred S. Makedonije i BiH, a iza Hrvatske

Srbija ima isti Indeks percepcije korupcije (CPI) kao i 2018. godine i nalazi se na 91. od 180 mesta, saopštila je organizacija Transparensi internešnel.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.01.2020.

12:57

Indeks percepcije korupcije nepromenjen, Srbija ispred S. Makedonije i BiH, a iza Hrvatske
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Kako se navodi u izveštaju, od zemalja u regionu, Srbija je sa indeksom od 39 bolja od Severne Makedonije i Albanije koje imaju indeks 35 i Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova, sa indeksom 36.

Bolje od Srbije rangirane su Hrvatska sa 47 indeksnih poena i Crna Gora sa 45. Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja i teritorija prema percepciji stepena korupcije u javnom sektoru, na osnovu 13 procena eksperata i anketa među rukovodiocima preduzeća.

Zemlje se ocenjuju ocenama od 0 do 100, pri čemu nula označava najviši nivo korupcije, a 100 najmanji.

Više od dve trećine zemalja sveta, medju kojima mnoge spadaju medju najnaprednije ekonomije, prema Indeksu percepcije korupcije, stagniraju ili pokazuju znake nazadovanja u naporima za borbu protiv korupcije, ističe Transparensi internešnel.

Više od dve trećina zemalja ostvarilo je rezultat ispod 50, a prosečna ocena je 43.

Prvo mesto na listi zauzimaju Danska i Novi Zeland sa 87 indeksnih poena, a prate ih Finska sa 86 i Singapur, Švedska i Švajcarska sa 85.

Na dnu liste su Somalija, Južni Sudan i Sirija sa 9, 12, odnosno 13 indeksnih poena.

Za zemlje iz G7 rezultat je niži nego prethodne godine - Kanada je smanjila CPI za 4 poena, Francuska i Velika Britanija za 3, a SAD za 2. Nemačka i Japan su stagnirali, a Italija je napredovala za jedan poen.

Zemlje sa prosecnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosečan indeks od 34 ili 35 poena.

Od 2012. godine, CPI su značajno popravile samo 22 zemlje, medju kojima su Estonija, Grčka i Gvajana, dok je 21 zemlja značajno nazadovala, uključujući Australiju, Kanadu i Nikaragvu. Predsednik Transparensi internešnela Delija Fereira Rubio rekla je da nezadovoljstvo zbog korupcije vlasti i nedostatak poverenja u institucije govore o potrebi većeg političkog integriteta i da vlade moraju hitno da se pozabave uticajem velikih količina novca na politički sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: