Putin: Bolje da ne eksperimentišemo

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sastanku s predstavnicima Lipecke oblasti da je zemlji kao što je Rusija potrebna čvrsta predsednička vlast.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 22.01.2020.

13:51

Putin: Bolje da ne eksperimentišemo
Foto: Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool

Putin smatra da je nerazumno eksperimentisati sa državnim uređenjem u Rusiji i prelaskom sa predsedničke na parlamentarnu republiku.

Šef države je napomenuo da u svetu, a posebno u Evropi, preovlađuju parlamentarne republike. „Da li je ova primena moguća kod nas? Teoretski – moguća je. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Ja mislim da nije“, rekao je Putin.

„Bolje da ne eksperimentišemo“, dodao je predsednik, napominjući da parlamentarno državno uređenje u nekim slučajevima danas ne funkcioniše.

„Za Rusiju je sa njenom ogromnom teritorijom, sa multikonfesionalnošću, velikim brojem nacija, naroda, narodnosti koje žive u zemlji... potrebna snažna predsednička vlast“, odgovorio je Putin na pitanje šta misli o tome da Rusija pređe na uređenje parlamentarne republike.

„Da bi parlamentarna republika efikasno funkcionisala, potrebno je da je politička struktura odavno odrasla. U istoj toj Evropi neke partije postoje vekovima. A kod nas je, po pravilu, partija povezana sa konkretnim čovekom“, objasnio je predsednik.

Govoreći o inicijativi iznetoj tokom godišnjeg obraćanja Saveznoj skupštini 15. januara, da parlament dobije mogućnost predlaganja premijera i ministara, Putin je izrazio uverenje da će na ovaj način parlament preuzeti više odgovornosti za formiranje vlade, a samim tim i za politiku koju će voditi.

Predsednik neće moći da odbacuje odobreni sastav kabineta, ali će imati pravo da otpusti premijera i njegove zamenike sa njihovih funkcija u slučaju gubitka poverenja ili nepravilnog obavljanja njihovih dužnosti, piše "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: