Ministar energetike: Termoelektrane u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale VIDEO

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio za TV Prva da su na prvom sastanku Radne grupe Vlade za sistemsko rešavanje zagađenja vazduha definisane prve mere.

Izvor: Beta, Prva

Sreda, 22.01.2020.

10:31

Ministar energetike: Termoelektrane u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale VIDEO
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prema njegovim rečima, trenutno energetske kompanije najviše investiraju u zaštitu životne sredine i da je negde oko 500 miliona evra ukupan iznos projekata.

Antić je rekao za TV Prva da su nakon prvog sastanka Radne grupe Vlade za sistemsko rešavanje zagadjenja vazduha definisane prve mere i da je u planu da se na nekoj narednoj sednici Vlade usvoji Nacionalni plan za smanjenje zagađenja.

Rekao je i da će se intezivirati prelazak toplana na biomasu i podsetio da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor za prelazak na biomasu toplana u Priboju i Malom Zvorniku. "Sada je u planu Nova Varoš, Prijepolje, Novi Pazar i Majdanpek", rekao je Antić.

Dodao je da termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja vazduha.

Naveo je da je 475 miliona evra investirano u elektroprivredu Srbije vezano za termo sektor i smanjenje zagadjenja.

"Elektro filtere smo rešili, nema paškastog zagadjenja, nema čestica, radimo na odsumporavanju. Uradili smo ga na Kostolcu, radimo na TENT-U A, a upravo smo završili finansiraje za TENT B", rekao je Antić.

Govoreći o učešću malih ložišta u zagađenju, rekao je da je potrebno da se promoviše prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

"Dosta toga ćemo učiniti kako bi se građanima olakšalo priključenje na gas i sa tom merom ćemo izaći u narednom periodu", rekao je Antić.

Kako je rekao, završetak Turskog toka i početak tranzita gasa iz tog prava doneće značajne olakšice.

Bez obzira na zabrinutost u javnosti, kako je rekao Antić, zagađenje u poslednjem talasu bilo je u proseku za prethodnih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: