Brzo se širi: Novi virus iz Kine stigao i u Ameriku

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je prvi slučaj obolelog od novog oblika koronavirusa u SAD.

Izvor: Beta

Utorak, 21.01.2020.

21:30

Brzo se širi: Novi virus iz Kine stigao i u Ameriku
Ilustracija: Depositphotos/digidream

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedelje posle putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gde je počela epidemija.

Ne smatra se da predstavlja pretnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu ali se javio lekarima u nedelju kada je počeo da se oseća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, posle Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čoveka na čoveka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Zaraženi muškarac nije posetio ni jednu od pijaca u Vuhanu u Kini odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, ali je samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Krajem prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima. Slične kontrole počele su da se primenjuju na aerodromima širom sveta u nastojanju da se spreči širenje virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: