Erdogan: Haftar da odustane od agresivnog ponašanja

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar mora da odustane od agresivnog ponašanja da bi se otvorio put za politički proces u Libiji-

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

15:05

Erdogan: Haftar da odustane od agresivnog ponašanja
EPA-EFE/ Koca Sulemanovic/ arhiva

Ovo je danas u Berlinu ozjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Haftar nije potpisao sporazum i to nam pokazuje da ne želi mirovni proces, već vojno rešenje konflikta", rekao je Erdogan na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Da bi se obezbedili mir i stabilnost u Libiji, na konferenciji u Berlinu neophodno je naći načine da se osigura prekid vatre i političko rešenje sukoba, istakao je Erdogan, preneo je Tas s.

Putin je prethodno izjavio da se nada da će dijalog o Libiji biti nastavljen i da će sukob u toj zemlji biti rešen.

"Ne gubimo nadu da će dijalog biti nastavljen i ne štedimo napore da se ovaj sukob reši", rekao je Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama sastanka u Berlinu.

Rusija i Turska su načinile dobar korak kada su pozvale na prekid vatre u Libiji, čime su stvoreni preduslovi za održavanje konferencije u Berlinu, istakao je Putin.

U Berlinu se danas okupljaju ključni faktori u dugogodišnjem građanskom ratu u Libiji u pokušaju da se obuzda mešanje stranih vojnih snaga, učvrsti primirje i pomogne novom pokretanju političkog procesa o budućnosti te severnoafričke države.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere 12 zemalja, kao i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Afričku uniju i Arapsku ligu na samit u glavnom gradu Nemačke.

Višemesečna diplomatska nastojanja Nemačke da pojača napore za zaustavljanje borbi u Libiji u okviru su inicijative generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i njegovog izaslanika za Libiju Gasana Salame, prenosi AP.

Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku razlicitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Trpolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.

Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.

Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame ocenio je da je toj zemlji potrebno da prestane svako strano mešanje, ali je izrazio i baojazan da u Berlinu neće biti postignut dogovor o prekidu sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: