Trivan zakazao, pa otkazao konferenciju: Ministar izbegava odgovornost?; "Ne mogu da postignem" VIDEO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u petak je zakazao, pa otkazao konferenciju za medije, povodom zagađanja vazduha.

Izvor: Beta

Subota, 18.01.2020.

08:25

Trivan zakazao, pa otkazao konferenciju: Ministar izbegava odgovornost?;
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Zagađenje vazduha traje već danima, a ministar Trivan se držao postrance. Usledile su i kritike predsednika Vučića i premijerke Brnabić za to što nije izašao pred građane sa informacijama i preuzeo odogovornost.

Kada se činilo da će se to konačno dogoditi - ponovo ništa. Trivan je zakazao, pa se izvinio i otkazao konferenciju za medije.

A "o novom terminu konferencije obavestiće nakon prvog sastanka radnog tela Vlade za smanjenje aerozagađenja."

Građani očekuju da ministar opravda činjenja svog ministarstva, naročito troškove – gde je otišlo pola milijarde evra od eko taksi.

On je za beogradske medije izjavio da mada se čini da nije – bio je prisutan u javnosti.

"Stvorio se utisak da me nema nema, a imao sam 260 objava u medijima - rekao je Trivan, koji je dan ranije u saopštenju poslao spisak od devet mera za smanjenje zagađenja uz navođenje da ništa nije u njegovoj nadležnosti, već samo izrada planova kvaliteta vazduha lokalnih samouprava.

Podsećamo, zbog toga što se konkretne mere ne preduzimaju, Zaštitnik građana Zoran Pašilić kaže da je protiv resornog ministarstva pokrenuo postupak kontrole. Predsednik Vučić izjaaio je u sredu da je pozvao premijerku Brnabić i upitao je da li je živ ministar zazštitu životne sredine, što je premijerka kasnije i potvrdila.
Brnabićeva je istakla da je posledično zbog nečinjenja ministarstva ekologije Vlada Srbije osnovala radno telo, na čijem je ona čelu, koje će koordinisati problem zagađenja.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da nema razumevanja za Trivanovo otkazivanje konferencije za novinare, jer je već dugo vremena očigledno da Vlada duguje medijima i javnosti mnogo više informacija o stanju životne sredine nego što ih ih daje.

"Ne smemo ignorisati činjenicu da je u poslednjih sedam-osam godina prikupljeno pola milijarde evra namenski za zaštitu životne okoline i taj novac je potrošen nenamenski. Zato ne može biti opravdanja", naglašava Šabić.

Konačno u Jutanjem programu

"Loš je utisak da me nije bilo", rekao je Trivan u subotu u Jutarnjem programu TV Prva, nakon kritike voditeljke da se nije pojavljivao u medijima povodom zagađenja.

On je isticao da je u poslednjih petnaestak dana izdao 260 objava.

"Mnogo je. Da li ja to mogu fizički sve da uradim... To mogu da budu i drugi ljudi iz ministarstva, agencija i medicinske struke, i imali smo podeljeno ko će šta da govori", naveo je trivan.

Kako je rekao, konferenciju je otkazao da se ne bi duplirao sa osnovanim radnim telom vlade.

"Vazduh nije svuda loš, već se meri na mestima gde je zagadjenje najgore, pa nemamo uvid u prosek", kazao Trivan navodeći da se poslednjih godina mnogo radilo, pre svega u ulaganje u motore autobusa GSP, priključivanje na daljinsko grejanje, odsumporavanje, prelazak eletrana na gas... On je naveo da podaci govore da smo u Beogradu od 2010. do danas u istom kvalitetu vazduha.

"Evo podataka za 2018. u poređenju sa 2011. Recimo u 2011. broj dana sa prekoračenjima je bio 133, a u 2018. 59 dana", rekao je Trivan gostujući na TV Prva.

Ministar je kao glavne zagaživače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i kaže da je tako svuda, a ne samo kod nas.

"Srbija nije izuzetak u regionu što se tiče velikih zagadjivača. Naših 16 termoelektrana u regionu zagadjuje više nego 250 elektrana u Evropskoj uniji", rekao je on. Dodao je i da "nemamo toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom" pa se zato stoga primenjuje odsumporavanje. Prema njegovim rečima, beogradske toplane "mnogo su uznapredovale" koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

"Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj", tvrdi ministar.. On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa euro 3 motorima. Ministar se, na pitanje voditelje, osvrnuo na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je pitao da li je on živ, rekavši da svi koji je citiraju i zloupotrebljavaju nisu shvatili na pravi način.

"Vučić i ja se znamo 25-30 godina i znamo kakav je čiji vokabular u ovoj ili onoj situaciji, a to je retoričko pitanje i ne odnosi se ni na šta ružno. Hoću da demistifikujem temu i neću da pravimo slučaj od nečega što nije slučaj", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: