Demonstracije u Jordanu protiv uvoza gasa iz Izraela VIDEO

Stotine Jordanaca su demonstrirale u centru Amana, zahtevajući da Vlada poništi sporazum s Izraelom o uvozu prirodnog gasa.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

22:19

Demonstracije u Jordanu protiv uvoza gasa iz Izraela VIDEO
Foto: Depositphoto, frizio, 49548047

Jordanska elektro kompanija je rekla da je isporuka gasa počela u sklopu sporazuma vrednosti više milijardi dolara s firmom "Nobl enerdži" (Noble Energy) iz Teksasa, SAD, kako bi se smanjila cena struje u Jordanu.

"Nobl enerdži" i izraelska "Grupa Delek" su partneri na novom gasnom polju "Levijatan" u Sredozemnom moru.

U saopštenju jordanske kompanije se navodi da je uvoz gasa iz Izraela poslednja opcija pošto su zalihe egipatskog gasa iscrpene, jer su taj gasovod više puta ciljali ekstremisti povezani s Islamskom državom.

Međutim, suprotno zvaničnoj politici, Jordanci ipak i dalje smatraju Izrael neprijateljem i često se protive normalizaciji odnosa.

Više od polovine stanovnika te zemlje su palestinske izbeglice i njihovi potomci.

Desetine policajaca su danas sprečavale prolazak demonstranata s parolama protiv Izraela "Gas neprijatelja je okupacija i "Dole gasni sporazum".

Demonstranti su pretili da će zbaciti vladu ako ne poništi sporazum potpisan 2016. godine.

Taj sporazum tada međutim nije odobrio Donji dom Parlamenta Jordana koji je prošle godine doneo neobavezujući rezoluciju protiv tog sporazuma. Za nedelju je planirana hitna sednica da bi se podneo memorandum protiv kupovine gasa iz Izraela.

Sporazum od 10 milijardi dolara obezbediće, kako se očekuje, 45 milijardi kubnih metara izraelskog gasa Jordanu u narednih 15 godina.

Iz istog polja "Levijatan" Izrael je gas počeo da izvozi i u Egipat.

U petak se premijer Izraela Benjamin Netanjahu hvalio zbog tog posla i istakao da je on radio na tome da Izrael postane "svetski izvoznik energije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: