Brazilski ministar smenjen zbog parafraziranja Gebelsa, kritikovan zbog naci-fašističke estetike

Brazilski ministar za kulturu Roberto Alvim smenjen je jer je samo dan ranije u jednoj video-poruci parafrazirao govor propagandiste nacista Jozefa Gebelsa.

Izvor: Beta/AP

Petak, 17.01.2020.

21:49

Brazilski ministar smenjen zbog parafraziranja Gebelsa, kritikovan zbog naci-fašističke estetike
Ilustracija: EPA-EFE/ TV Special Secretary of Culture

Desničar Alvim koji je ministar od novembra prošle godine, sporne fraze je izgovorio u traktatu o novoj politici kulture u Brazilu čija nova konzervativna vlast pokušava da na svaki način odbaci levičarsko nasleđe prethodne vladajuće garniture Laburista.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je ministra smenio posle reakcije jevrejskih organizacija, poslanika, političkih partija i umetnika.

Alvim je rekao da osuđuje nacizam, demantovao da su njegove izjave bile nacističke i rekao da je to bila "retorička slučajnost".

U video-poruci Alvima, piše agencija AP, "preporođenog hrišćanina koji je otkrio novu veru dok se oporavljao od raka", ima upadljivih sličnosti frazeologije s tekstom jednog Gebelsovog govora, za koji kritičari kažu da je čak samo parafraziran.

AP tako navodi da se u oba govora kaže da će umetnost "u narednoj deceniji biti herojska" i "biće nacionalna". Kao i Gebels, i Alvim govor zaključuje dramatično, izjavom da će umetnost, ili biti duboko povezansa s nacijom, "ili ničega neće biti".

U obimnoj video-poruci, objavljenoj u četvrtak, Alvim s drvenim krstom na stolu kaže i da želi da ova godina donese "istorijski kulturni preporod" da bi se "stvorila nova, cvetajuća brazilska civilizacija".

U pozadini snimka se čuje prigušena muzika iz jedne opere Riharda Vagnera čija dela su bila omiljena među nemačkim nacistima. Alvim je rekao da je sam odbarao muziku jer ona "potiče iz Vagnerove hrišćanske vere".

Davi Alkolumbre, prvi Jevrejin na mestu predsednika Senata - gornjeg doma parlamenta Brazila, rekao je da je ministrov govor "šokantno inspirisan nacizmom".

Bivši ministar kulture Marselo Kalero je rekao da je govor njegovog naslednika na dužnosti "vrlo direktna i besramna apologija nacizma" i da video-snimak "emulira naci-fašističku estetiku".

Predsednik Bolsonaro je rekao da ministar zbog "nesrećne izjave, iako se izvinio, ne može ostati na funkciji".

Međutim, Bolsonaro je podržao Alvimovu inicijativu za reformu politike kulture: da se sa 4,9 miliona dolara podstakne produkcija književnosti, pozorišta, opere, muzike i drugih umetnosti u duhu nacionalizma i religije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: