"Avion oboren kada je Teheran strahovao od napada SAD"

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prokomentarisao je da je Iran oborio avion u trenutku kada je Teheran strahovao zbog napada SAD.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

17:11

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske avio-kompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

"U vazduhu u iranskom pograničnom podrucju u to vreme je bilo u vazduhu najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu verifikovane, ali želim da podvučem nervozu koja uvek prati takve situacije", rekao je Lavrov, a preneo Rojters.

Iransko obaranje aviona na letu 752 Jukrejn internešanal erlajnsa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi", rekao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: