"Zajedničke operacije nisu nastavljene"

Iračke vlasti demantovale su informacije da su nastavile vojne operacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

21:46

Ilustracija: EPA-EFE/ MURTAJA LATEEF

Te aktivnosti su obustavljene nakon smrti iranskog generala Kasema Solejmanija koji je 3. januara ubijen u američkom vazdušnom napadu kod Bagdada.

"Zajedničke operacije nisu nastavljene", izjavio je portparol iračke vlade Abdulkarim Halaf.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih vojnih zvaničnika, list Njujork tajms je preneo da su u sredu nastavljene vojne operacije u Iraku. ;

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džonatan Hofman takođe je demantovao tu informaciju. "Nastavljamo da se zajedno organizujemo. Ali na terenu nije bilo nijedne zajedničke operacije", dodao je Hofman.

Međunarodna koalicija predvođena SAD, koja od 2014. godine učestvuje u borbi protiv džihadista Islamske države u Iraku, saopštila je 5. januara da obustavlja operacije protiv džihadista kao i misiju obuke tamošnjih snaga iz bezbednosnih razloga.

Halaf je rekao da Bagdad nije dao odobrenje međunarodnoj koaliciji da nastave zajedničke operacije, među kojima je i upotreba iračkog vazdušnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: