EP: Prilika za zemlje kandidate za učešće u kreiranju budućnosti Evrope

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva da građani, posebno mladi, ali i zemlje kandidati budu učesnici debate o budućnosti Evrope.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

21:57

EP: Prilika za zemlje kandidate za učešće u kreiranju budućnosti Evrope
Ilustracija: Depositphotos/ sashk0

Debata bi trebalo da formuliše nacrte za nove EU zakone i moguće izmene ustava EU.

Evropski parlament je u rezoluciji podržao ideju o mogućnosti održavanja sveobuhvatne debate koja bi građanima, a posebno mladima, dala mogućnost da učestvuju u kreiranju Unije u kojoj žele da žive zajedno.

”Konferencija bi trebalo da nađe načine da u debatu o budućnosti Evrope uključi i predstavnike zemlja kandidata za čalnstvo u EU”, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Evropski parlament predlaže da Konferencija o budućnosti Evrope bude ”otvoren i transprentan” proces definisanje mera potrebnih kako bi EU funkcionisla bolje i demokratičnije.

Kao prioritetne oblasti za debatu, EP predlaže evropske vrednosti, fundamentalna prava i slobode; demokratsko i institucionalno funkcionisanje EU; izazove u oblasti zaštite životne sredine i klime; socijalnu pravdu i jednakost, ekonomske aspekte, zapošljavanje i pitanje poreskih obaveza; digitalnu transformaciju kao i bezbednost i ulogu EU svetu.

Sa građanima EU o njihovim predlozima za budućnost Evrope na plenarnom zasedanju Konferencije razgovarali bi članovi Evropskog parlamenta, predstavnici nacionalnih parlamenta zemlja članica, ministri Saveta EU, potpredsednici Komisije i drugi predstavnici EU institucija.

Evropski parliament poziva i na uspostavljanje stalnog mehanizma anagažovanja građana u debati o važnim EU pitanjima i predviđa mogćnost postizanja i dogovora o izmeni dosadašnjeg ustava EU.

Usvajanjem ove rezolucije Evropski parlament je postao prvi od tri najvažnije EU institucije koji je usvojio poziciju o Konfernciji o budućnosti Evrope koja bi trebalo da bude pokrenuta na Dan Evrope 9. maja 2020. godine i da traje do leta 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: