Mađarska udvostručuje broj vojnika na granici

Mađarska je odlučila da udvostruči broj vojnika na granicama zbog povećanog priliva migranata i uputila novi kontingent policajaca u Srbiju i S. Makedoniju.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

13:05

Mađarska udvostručuje broj vojnika na granici
Getty images/Carsten Koall

Vest je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na državnog sekretara mađarskog ministarstva odbrane Silarda Nemeta, koji je rekao da će biti udvostručen broj vojnika "zbog povećanog migrantskog pritiska".

Navodi se da je tokom 2018. godine u tu zemlju ilegalno ušlo 390 osoba da bi taj broj prošle godine bio povećan na 3.299.

Prema navodima zvaničnika mađarskih oružanih snaga, ukupan broj vojnika i pomoćnog osoblja na granicama iznosiće 500 ljudi, a odluka će biti na snazi "dokle god to bude bilo potrebno".

Kontrola granice sa Srbijom na Tisi pojačana je i angažovanjem vojnog minolovca AN2 "Baja".

Istovremeno sa najavama o povećanju broja vojnika na granicama, Budimpešta je u Srbiju i Severnu Makedoniju uputila nove kontingente policijskih snaga. U Srbiju je upućeno 15 a u Severnu Makedoniju 30 policajaca koji će pomagati kolegama tih država u patroliranju državnim granicama, prevenciji ilegalnih prelazaka i hvatanju krijumčara umešanih u šverc ljudi.

"Zajedno sa ljudstvom upućena su terenska vozila, termovizijske kamere i druga oprema za noćno osmatranja. To je četrdeseti po redu kontingent mađarske policije koji je upućen u Srbiju, odnosno četrdeset peti kontnigent koji odlazi u Makedoniju", piše na portalu.

U novembru prošle godine na granici Srbije i Mađarske, kod sela Ašothalom i Čikerija otkrivena su dva tunela koja su služila za ilegalno prebacivanje migranata.

"Evropska agencija za granicu i obalsku stražu nedavno je iznela podatke da je tokom 2019. godine na takozvanoj Balkanskoj ruti uočen duplo veći broj ilegalnih prelazaka granica u odnosu na 2018. Podatke o povećanom broju migranata potvrdjuju i zvaničnici podaci iz Srbije", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: