Suđenje Trampu počinje već sledeće nedelje?

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće danas da se rezolucija, koja sadrži formalnu optužnicu protiv Donalda Trampa, prosledi Senatu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

09:50

Suđenje Trampu počinje već sledeće nedelje?
Getty images/Isaac Brekken

Time se otvara put da počne suđenje predsedniku SAD u gornjem domu Kongresa.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel najavio je da bi suđenje moglo da počne u utorak 21. januara, a neki preliminarni koraci mogli bi da se obave do kraja ove nedelje.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres.

Posle sastanka demokrata u Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, predsedavajuća Nensi Pelosi najavila je da će imenovati tim demokratskih članova Kongresa, takozvanih "menadžera", koji će izneti optužbe protiv predsednika na suđenju.

"Sledeći korak je jednostavan. Senat treba da održi pravedno suđenje", smatra demokratski kongresmen Hakim Džefris.

Pelosi je skoro mesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspešnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom telu Miča Mekonela da pristane da uključi svedočenja novih svedoka. Mekonel, koji je obećao da će se koordinisati sa Belom kućom, ocenio je da je slučaj demokrata "slab" i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

"Ako je postojeći slučaj snažan, nema potrebe da sudija i porota ponovo otvaraju istragu. Ako je postojeći slučaj slab, demokrate u Predstavničkom domu nije trebalo da opozovu predsednika", naveo je on.

Nensi Pelosi saopštila je da će građanima Amerike biti jasno da je pokušaj Senata da počnu suđenje bez svedoka i dokumenata - obično političko zataškavanje.

Predsednik Tramp, koji poriče sve optužbe kao "čisto političke", poziva republikanske senatore da odbace navode iz optužnice Predstavničkog doma i pre nego što počne suđenje. On je tvitovao da bi kompletno suđenje dalo, kako kaže, nezasluženi kredibilitet "lažnim optužbama demokrata”.

Ipak, nekoliko republikanaca nagovestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu.

Potreban je samo 51 glas da se svedoci primoraju da svedoče tokom suđenja.

Džon Bolton, predsednikov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost ponudio je da svedoči ako dobije obavezni poziv - ali je predsednik Tramp rekao da bi mogao da iskoristi svoju izvršnu privilegiju da ga spreči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: