"Bez CPC Crna Gora nije potpuna država"

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo izjavio je da bez CPC sa, kako je rekao, "svojom vekovnom imovinom", Crna Gora nije potpuna država.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.01.2020.

23:25

Ilustracija: Depositphotos/ xload

Nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u tom smislu je ključna istorijska prekretnica.

Prema njegovim rečima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore, i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

"Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobodenja od Turske. To je nemoguće.

Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država", rekao je mitropolit Mihailo za Al Džaziru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni.

Mitropolit Mihailo kaže da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.

Tvrdi da je CPC po svojoj prirodi, i jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišcansko negiranje najviše pogađa.

"Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će prouciti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu", naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: