Diktator se vraća

Dugogodišnji predsednik Gambije i jedan od nasurovijih diktatora sveta Jahja Džameh objavio je planove za povratak u domovinu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.01.2020.

19:56

Diktator se vraća
Ilustracija: Depositphotos/ tom.griger

Džameh je prethodno pobegao nakon gubitka izbora i u egzilu se nalazi već tri godine.

Istovremeno, aktivisti za ljudska prava podsećaju da je upravo Džameh naredio ubistva političkih protivnika tokom svoje vladavine.

Zamenik portparola Džamehove političke stranke objavio je u medijima tokom vikenda nekoliko audio-snimaka na kojima se čuju Džameh i jedan visoki funkcioner stranke kako razgovaraju, preneo je AP.

"Vraćam se. Rekli su da su me izbacili iz zemlje. Osim Alaha, niko me ne može izbaciti iz Gambije", čuje se kako govori Džameh.

Snimak nije mogao biti nezavisno potvrđen i nije jasno kada je snimljen.

Prema navodima aktivista za ljudska prava, njegova dvodecenijska vladavina bila je obeležena proizvoljnim hapšenjima, prisilnim nestancima i vansudskim ubistvima, a na meti Džameha bili su i novinari i homoseksualci.

Iako u Gambiji nije optužen za zločine, svedoci su izjavljivali pred stalnom Komisijom za istinu, pomirenje i repatrijaciju da su vršili egzekucije po njegovom naređenju.

Vlasti su, takođe, saopštile da bi Džameh mogao da bude suočen sa optužbama za ekonomski zločin zbog pljačke državne blagajne pre nego što je u januaru 2017. pobegao u egzil u Ekvatorijalnu Gvineju.

Prema projektu prijavljivanja organizovanog kriminala i korupcije, on je tokom vladavine ukrao oko milijardu dolara.

Ekvatorijalna Gvineja ga nikada neće izručiti, ali je nejasno šta bi vlasti Gvineje mogle da preduzmu ako bi se Džameh sam vratio u Gvineju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: