Regionalna platforma zahteva da prestanu hapšenja novinara u Crnoj Gori

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara uputila je zahtev crnogorskoj policiji i tužilaštvu da prestanu da hapse novinare.

Izvor: Beta

Utorak, 14.01.2020.

18:59

Regionalna platforma zahteva da prestanu hapšenja novinara u Crnoj Gori
Ilustracija: Deposiphotos/ stevanovicigor

Kako se navodi, zahtev je upućen da se prestane sa hapšenjima "pod izgovorom" da šire paniku objavljivanjem lažnih vesti.

U saopštenju se navodi da su crnogorski novinari Dražen Živković iz "Borbe" i Gojko Raičević iz portala "In4S", za koje policija tvrde da su objavljivanjem vesti o eksploziji u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili "Gorica" u Podgorici izazvali paniku i nered, privedeni su u nedelju uveče, saslušani i pušteni.

Policija je kasnije demantovala da je došlo do eksplozije, ali su naveli da bilo određenog kvara na elektroinstalacijama.

"Nakon što je pre nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanu sloboda medija i bezbednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad", kazala je predsednica Sindikata medija Marijana Camović.

Platforma je u saopštenju osudila i fizički napad na ekipu portala Arbresh.info na Kosovu od osobe koja je, kako portal tvrdi, bila u pratnji potpredsednika Srpske liste Slavka Simića kada je posetio srednju školu u selu Prilužje u opštini Vučitrn.

"Prema izjavi novinarke Elmedine Ballazhi, pripadanik Simićevog obezbeđenja udario ju je laktom u grudi i zatvorio vrata pred njom i snimateljima. Nakon dva održana sastanka, Simić je ponovo odbio da razgovara sa novinarkom Ballazhi, a u pismenom odgovoru za Arbresh.info je negirao da je osoba koja je napala novinarku deo njegovog obezbeđenja", navela je Platforma.

Ta regionalna platforma istakla je da daje podršku kolegama iz Sindikata medija Crne Gore i Udruženja novinara Kosova "u nastojanjima da se izbore sa nečuvenim pritiskom na profesiju koji dolazi od državnih organa i pridružuje se zahtevima da se prestane sa hapšenjem novinara".

"Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će izvestiti sve evropske institucije o ovim incidentima i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti bezbednosti novinara u regionu zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: