"CIA od 1993. koristila dronove za nadgledanje srpskih trupa"

Povodom dronova korišćenih u ubistvu Sulejmanija, Fajnenšel tajms piše da su prve verzije dronova testirane i tokom ratova na Balkanu, od 1993. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.01.2020.

15:56

Ilustracija: Getty Images/ Alex Wong / Staff

Prema hronologiji koju je objavio londonski list, dronovi su 1991. godine prvi put upotrebljeni kao sredstvo nadzora, tokom Prvog zalivskog rata, Tada je Vojska SAD počela redovno da koristi svoje bespilotne letelice pionir i pointer za nadzor, uključujući vazdušne patrole duž saudijsko-kuvajtske granice.

"CIA je 1993. godine kupila pet bespilotnih letelica Gnat, koje je testirala tokom ratova na Balkanu, u operacijama nadgledanja kretanja srpskih tenkova i trupa. Gnat je bio rani prototip kasnijih dronova predator", piše FT.

Evolucija predatora znatno je napredovala 2001. godine, kada je američka vojska uspela da dronove opremi raketama. Upotreba naoružane bespilotne letelice prvi put je testirana tokom neuspešnog pokušaja CIA da ubije vrhovnog komandanta talibana Mulu Muhameda Omara, u oktobru 2001. godine. Dron je pucao prerano i pogodio, umesto mete, prazan kamion.

Kako navodi Fajnenšel tajms, prva efikasna upotreba bespilotne letelice bila je 2002. godine, kada je predatorom napadnuta grupa muškaraca u Avganistanu, a smatralo se da je među njima Osama bin Laden, u to vreme najtraženiji svetski terorista. Dron je pogodio metu, ali među žrtva nije bilo Bin Ladena. Ukupno, tokom administracije Džordža Buša mlađeg, od 2000. do 2008. godine, izvedeno je 57 napada bespilotnim letelicama.

Od 2008. do 2016. godine, tokom dva mandata predsednika Baraka Obame, u 563 napada u Pakistanu, Somaliji i Jemenu ubijeno je između 384 i 807 civila, izračunao je i saopštio Biro za istraživačko novinarstvo (TBIJ). To je u poredenju sa 57 štrajkova tokom prethodne Bušove administracije.

Pod vlašću predsednika Donalda Trampa 2017. godine samo u Jemenu je izvedeno između 114 i 124 napada dronovima, otprilike triput više nego u prethodnoj godini, prenosi londonski list pisanje TBIJ. Istovremeno, SAD su povećale broj napada dronovima i u Somaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: