"Turska neće oklevati da pučistu nauči lekciju"

Nakon što je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na primirje, oglasio se turski predsednik i zapretio.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

11:14

EPA-EFE/WILL OLIVER

Haftar je u Moskvi prisustvovao razgovoru sa premijerom međunarodno priznate Libije, a u ponedeljak je, kako su preneli mediji, bio postignut i napredak u pregovorima o prekidu vatre. Međutim, jutros je stigla vest da je Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na sporazum o prekidu primirja, a istovremeno su ponovo počeli sukobi u Libiji.

Snage lojalne Haftaru objavile su na Fejsbuku da kreću na Tripoli.

S druge strane, medijatori propalih pregovora Rusija i Turska oglasili su se, svako na svoj način. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio je da je Libija bila bombardovana od NATO 2011. godine i rekao: "Još uvek se suočavamo s posledicama te ilegalne, kriminalne akcije čije posledice su najviše osetili ljudi koji žive u Libiji".

Za razliku od njega, turski predsednik Tajip Redžep Erdogan bio je mnogo oštriji. On je izjavio da će: "Turska naučiti Haftara lekciji" ukoliko ne prekine ofanzivu u Libiji.

"Turska se neće uzdržavati da pučista Haftar nauči lekciju, ukoliko nastavi sa svojom ofanzivom protiv libijskog naroda i vlade", poručio je Erdogan pobunjenom libijskom generalu.

Prema Erdoganovim rečima, "pučista Haftar" je pobegao s pregovora u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: