Iran priznao: Oborili smo ukrajinski avion

Iran je objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2020.

08:02

Iran priznao: Oborili smo ukrajinski avion
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

AP konstatuje da će ovo priznanje Irana najverovatnije izazvati negativna osećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Sulejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: