Formiranje koalicione vlade u Španiji na vidiku: Katalonci podržali Sančeza

Katalonska separatistička stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) uzdržaće se tokom glasanja u Parlamentu o poverenju Pedru Sančezu za premijera.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.01.2020.

09:09

Formiranje koalicione vlade u Španiji na vidiku: Katalonci podržali Sančeza
EPA/ JuanJo Martin

Socijalisti Pedra Sančeza i ERC juče su saopštile i da su se saglasile da buduća Sančezova vlada ima otvoreni dijalog o budućnosti španske pokrajine Katalonije, a da će zaključci iz dijaloga biti potvrđeni glasovima građana Katalonije.

Odluka ERC uklonila je veliku prepreku naporima v. d. premijera Sančeza da formira koalicionu vladu koju predvode socijalisti, a nakon višemesečnog kašnjenja u četvrtoj najvećoj ekonomiji evrozone.

Socijalisti su osvojili najveći broj glasova na opštim izborima održanim prošle godine, ali nedovoljno da formiraju vladu, što znači da nisu mogli da dobiju glasanje o poverenju koje je preko potrebno.

Odbor katalonske ERC stranke odlučio je da se uzdrži od glasanja o poverenju, što znači da bi Sančez mogao da formira vladu.

Nakon višenedeljnih pregovora, Sančez je uspeo da obezbedi političku podršku i nekoliko manjih partija, koje će se takođe naći u vladajućoj većini. Time što je obezbedio podršku ERC, koja ima 13 od 350 mesta u parlamentu, to može biti dovoljno za postizanje neophodnih glasova.

Međutim, njegov uspeh nije zagarantovan, jer u tome mogu da ga spreče političke, pravne i administrativne odluke.

Takođe, čeka se i odluka Nacionalne izborne komisije o tome da li će lider ERC-a Oriol Žunkeras, koji se trenutno nalazi u španskom zatvoru zbog uloge u katalonskim separatističkim aktivnostima, moći da zauzme svoje mesto u Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: