Eskalacija: Ubijen Sulejmani - Iran obećao "rušilačku osvetu"

Bela kuća je saopštila da je Tramp naredio vazdušni napad u kom je u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

07:40

Eskalacija: Ubijen Sulejmani - Iran obećao
EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

"General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gde god da se nalaze širom sveta", navodi se u saopštenju Pentagona. Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom nalogu na Tviteru objavio sliku američke zastave - bez komentara.

Bela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar "odlučujuća odbrambena akcija" koja je sprovodena "po nalogu predsednika". Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posledice i da ih očekuje "rušilačka osveta".

"Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ID), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma", naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru. Sulejmani je bio zapovednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), koji je Trampova administracija u aprilu prošle godine označila kao terorističku organizaciju.

Gardijan navodi da je za mnoge Sulejmani bio druga najmoćnija osoba u Iranu, iza vrhovnog vođe, a verovatno i predsednika te zemlje Hasana Rohanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: