Netanjahu pohvalio vazdušne napade SAD na iranske saveznike

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio se i ocenio važnim američke vazdušne udare na položaje iračke jedinice podržane od Irana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.12.2019.

20:31

Netanjahu pohvalio vazdušne napade SAD na iranske saveznike
Foto: EPA-EFE / ABIR SULTAN

Netanjahu je u telefonskom razgovoru čestitao američkom državnom sekretaru Majku Pompeu "na važnoj akciji SAD protiv Irana i njegovih saveznika u regionu", saopštio je kabinet izraelskog premijera.

SAD su juče saopštile da su u Iraku i Siriji izvele vazdušne udare na pet položaja iračke jedinice Brigade Hezbolaha, koju krive za napad u petak na severu Iraka, kada je ubijen američki vojni snabdevač.

Ti vazdušni udari SAD u kojima je poginulo 25 boraca Brigada Hezbolaha, prvi su američki napad na iranske saveznike u Iraku od 2011. godine. SAD su danas objavile video snimak napada.

Iračke Brigade Hezbolaha, odvojene od libanske grupe Hezbolah, deluju u okviru Snaga za narodnu mobilizaciju, iračkih paravojnih formacija odobrenih od vlade. Mnoge od tih grupa podržava Iran.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac još u nedelju je pozdravio američke udare označivši ih "prekretnicom u regionalnom odgovoru Iranu i njegovim saveznicima", uz ocenu da će Iran "napraviti veliku grešku ako ne bude shvatio snagu SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: