"Svaki veštak bi mogao da potpiše da će ponovo izvršiti delo"; Zašto je Ninoslav Jovanović na slobodi? VIDEO

Monika Karimanović oteta je pre devet dana na putu do škole. Proteklih dana traga se za Ninoslavom Jovanovićem za koga se sumnja da je oteo Moniku.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2019.

13:28

Screenshot/ TV Prva

Ko je zapravo, omogućio Ninoslavu Jovanoviću, poznatom kao Malčanski berberin, da se na slobodi nađe počertkom 2018, umesto da ostane do 2021.

Kada mu je presudio 2005. sudija Radomir Mladenović iz Niša rekao je da mu je žao što mu je zakon vezao ruke pa ne može da ga osudi na veću kaznu od 15 godina.

Ipak, Vrhovni sud donosi drugačiju odluku.

Tv Prva je u petak iz suda dobila presudu koju je 2006. doneo Vrhovni sud Srbije.

Ona glasi ovako: Vrhovni sud Srbije preinačio je presudu od 15 godina i samnjio je na 12 godina i 6 meseci.

Predsedavajući sudskog veća bio je sudija Novica Peković.

U obrazloženju stoji da je prvostepeni sud pravilno kao otežavajuću okolnost optuženom uzeo raniju višestruku osuđivanost i za isto krivično delo ali je toj okolnosti dao preveliki značaj, s obzirom na protok vremena od izvršenja tih dela, dok je potpunom priznanju krivičnog dela dao nedovoljan značaj.

Takođe, prvostepeni sud gubi iz vida da je krivično delo iz tačke dva ostalo u pokušaju.

Dakel, Vrhovni sud smanjuje kaznu jer je prošlo mnogo vremena od izvršenja prethodnih krivičnih dela, a iVSS bi trebalo da zna da je prethodnih 9 godina Ninoslav Jovanović bio u zatvoru, dakle on nije mogao da učini delo ranije jer je bio u zatvoru sve vreme 9 i po godina, a dva meseca nakn izlaska je ponovio delo. "Od izmena krivičnog zakonika koji je stupio na snagu 1. decembra mi možemo da donesemo kaznu doživotnog zatvora. Sada nije samo pitanje kakva je bila politika kažnjavanja nego kakve su instrumente imali i tužilaštvo i sud da procesuiraju na odgovarajući način ovakve izvršioce krivičnih dela i da im izrekne kaznu doživotnog zatvora, dakle sada to može da im uradi", objasnio je Lazar Lazović zamenik predsednik Udruženja sudija i tužilaca.

"Svaki veštak koji njega veštači bi mogao da potpiše da će on ponovo izvršiti delo, recidivirati onog trenutka kad izađe iz auta", rekao je Branislav Filipović neuropsihijatar i sudski veštak gostujući na Prvoj televiziji.

U video-materijalu pogledajte šta su o ovom slučaju pričali Lazović i Filipović tokom gostovanja na Prvoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: