Advokatica sa Malte za B92 o srpskoj deci pred deportacijom: Drugačiji tretman, moguće i rasističke konotacije

Nakon najave da će roditelji, čijoj deci preti deportacija sa Malte, uložiti žalbu Ustavnom sudu, postavlja se pitanje - šta još uraditi da se odluka preinači.

Izvor: J.B.

Petak, 27.12.2019.

11:43

Advokatica sa Malte za B92 o srpskoj deci pred deportacijom: Drugačiji tretman, moguće i rasističke konotacije
Ilustracija: Depositphotos/Alexandra_Strekoza

Vest da dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članica EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti zbog nedovoljnih zarada roditelja izazvala je veliku buru u Srbiji, ali i na Malti.

Pokrenuta je peticija, reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbija, kao i brojne javne ličnosti sa Malte, ali tamošnje vlasti su ostale pri svojoj odluci.

Lara Dimitrijević, advokatica sa Malte specijalizovana za porodično pravo, za B92 ističe da je na odluku da se deca "odstrane" sa Malte već apelovao malteški Imigracioni apelacioni odbor, te da žalbu Ustavnom sudu Malte nikako ne treba isključiti, jer bi to bio ispravan potez roditelja u ovom slučaju.

Kako ističe Dimitrijevićeva, odluka je bazirana na kršenju fundamentalnih ljudskih prava i to zbog "pogrešne interpretacije" direktiva Evropske unije.

U ovom slučaju može da bude doneta i odluka o izuzeću.

"Odluka je sada u rukama Imigracionog odbora. Ukoliko odbor potvrdi odluku o deportaciji, onda žalba Ustavnom sudu postaje aktuelna", naglašava Dimitrijevićeva i dodaje da je teško proceniti da li je reč o političkoj odluci, ali da se ne mogu isključiti "rasističke konotacije".

Odluka da Agencija za državljanstvo i boravak Malte ne izda boravišne dozvole za decu koja su po njenoj proceni u riziku od siromaštva podigla je veliku buru u srpskoj javnosti. Međutim, podrška i razumevanje ne izostaje ni od sunarodnika ove ostrvske zemlje, kao i medija koji prate razvoj događaja.

"Mislim da je slučaj izazvao malu buru u medijima, pogotovu ako uzmemo u obzir trenutnu komplikovanu političku situaciju na Malti. Reakcije javnosti su uglavnom pozitivne i pogođene porodice dobijaju javnu podršku sa svih strana", rekla je Dimitrijevićeva za B92, naglasivši da srpska deca ipak imaju drugačiji pravni tretman od mališana iz drugih zemalja kojima, takođe, preti deportacija.

"Ja znam da postoji bar još jedna zemlja čiji stanovnici na Malti dobijaju slična rešenja. Za njih je isto podnesena žalba Imigracionom odboru, ali broj tih slučajeva je značajno manji nego za stanovnike srpske nacionalnosti. U svakom pogledu, ovo je slučaj velike nepravde i očigledan slučaj kršenja ljudskih prava dece i porodica", zaključila je.

Iz Srbije je stigla inicijativa da malteške vlasti preispitaju svoju odluku. Kako je najavljeno, ovaj problem političari će razmatrati u januaru.

Pročitajte još:

Konačna odluka Malte o srpskoj deci – negativna

Surovo objašnjenje: Proterujemo decu jer je to "u njihovom interesu"

Novi obrt u slučaju srpske dece na Malti

Situacija s decom na Malti nije tako loša: Još je gora jer ih ima više od 22 FOTO

Preokret u priči o 22 deteta iz Srbije na Malti

Sudbina srpske dece na Malti dirnula mnoge, pokrenuta akcija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: