Odlučeno: Zakon o slobodi veroispovesti ustavan; Stotine sveštenika SPC ispred Skupštine VIDEO

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem i vladikama Joanikijem i Metodijem okupili su se ispred Skupštine Crne Gore.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2019.

09:07

Odlučeno: Zakon o slobodi veroispovesti ustavan; Stotine sveštenika SPC ispred Skupštine VIDEO
EPA-EFER Boris Pejovic

U tom zdanju održana je sednica Zakonodavnog odbora na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o veroispovesti.

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Podršku predloženom zakonskom aktu dali su članovi vladajuće većine u crnogoskom parlamentu, dok su članovi iz opozicionog DF-a Veljko Vasiljević i Milun Zogović glasali protiv, prenele su podgoričke Vijesti.

Vladika Metodije pročitao je proglas Svetivasilijevskog sabora koji je održan u Nikšiću. Ispred zgrade Skupštine Crne Gore postavljene su zaštitne ograde, a prisutne su i policijske snage. Okupljeni sveštenici pevaju molitve.

Crnogorske "Vijesti" navode da se očekuje oko 600 sveštenika i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nakon toga, u 10 časova biće održana i liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja.
EPA-EFER Boris Pejovic
EPA-EFER Boris Pejovic
11:07 Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti

10:00 U Hramu počinje sveta arhijerejska liturgija.

09:57 Sveštenici ispred hrama potpisuju proglas.

09:28 Ispred zgrade Vlade pojačano je prisustvo policije - tu su interventna jedinica i vatrogasci.

09:25 Skup su nadgledali pomoćnici direktora Uprave policije Nikola Janjušević i Dragan Blagojević, načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević, kao i šef odeljenja kriminalističke policije CB Podgorica Miloš Vučinić.

09:23 Amfilohije je po završetku govora blagoslovio poslanike i sve okupljene, kao i građane Podgorice, Crne Gore i sveta. Nakon toga su se okupljeni uputili u Hram Hristovog vaskrsenja.

09:21 Okupljenom sveštenstvu obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rečima: "U imenu Božjem je sud i pravda, a to piše i na transparentu koji nose monahinje. Naše sestre nose ovu poruku. One ugrađuju svoju mladost u obnovu svetinja i duša. Ova istina velika svedoči i nama i ovom parlamentu da su samo oni zakoni koji se temelje na ovoj velikoj istini. Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore."

"Ako zakoni moderni nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog sveta onda ti zakoni nisu zakon istinske Crne Gore već mogu da se pretvore u bezakonje. Poručujemo poslanicima da ne dozvole taj stid i sram. Posebno se obraćamo braći poslanicima muslimanima i rimokatolicima da ne dozvole da njima neko manipuliše na osnovu ranije potpisanog ugovora pa da kaže da ovaj zakon za njih ne važi", rekao je Amfilohije u govoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: