Marović: Evropsko rešenje problema

Svetozar Marović, kaže da je pitanje Kosova važno za čitav region i da može biti rešeno jedino na evropski način.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.02.2005.

14:17

Default images

Predsednik SCG je nakon razgovora sa premijerom Makedonije, Vladom Bučkovskim, kazao da novi potresi na Kosovu ne smeju biti njegova budućnost: "Želimo da Kosovo bude faktor stabilnosti i povezivanja zemalja u regionu, a ne faktor novih turbulencija, jer to ne bi bio jezik budućnosti, već jezik prošlosti. Kosovo kao otvoreno pitanje regiona može biti na pravi način rešeno jedino na evropski način".

Po Maroviću, neprestano pozivanje međunarodnih faktora da se uključe u razrešavanje problema može imati veoma negativne posledice: "Problem može biti rešen jedino ako Albanci i Srbi sednu i razgovaraju, traže rešenje, a ne samo zovu Brisel i Vašington jer će i Brisel i Vašington izgubiti strpljenje, a onda ćemo dobiti dekret-rešenje, a ne ono rešenje koje odgovara Srbima, Crnogorcima, Albancima na ovom prostoru", rekao je Marović.

Nema struje dok se ne plati

Novi šef u UNMIK-ovoj administraciji zadužen za privredu, Joakim Ruker, koji boravi u poseti Beogradu, ponovio je stav da nema struje dok se ne izmiri dug.

Bezbednosno stanje na Kosovu je prividno dobro, nema ubistava tokom martovskog nasilja, jer je u toku zatišje zbog pritisaka sa strane da većinska zajednica ispuni međunarodne standarde, ocenjuju predstavnici srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

Ipak, oni upozoravaju da su nađeni drugi načini za ugrožavanje srpskog stanovništva: "Imamo perfidnije načine ubijanja jer ljudi žive u nemogućim uslovima, bez struje vode, u uslovima humanitarne katastrofe", kaže predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

Takvi navodi su za Joakima Rukera neosnovanai On je rekao da se ne može govoriti o diskriminaciji srpskog stanovnišva, što potkrepljuje činjenica da najmanje 40 odsto građana na Kosovu ne plaća struju: "Kosovska elektronergetska koproracija pokrenula je postupak da se obezbedi rad i održavanje postojećeg energetskog sistema. Ta politika podrazumeva naplatu duga i isključivanje struje i neće biti ponovnog uključenja dok se ne plati dug. Mislim da je to fer i da to nije diskriminatorna politika što pokazuje i to što u ovom trenutku 42 sela sa većinskim albanskim stanovništvom nema struju".

Rešenje koje bi omogućilo opstanak Srba na Kosovu, predstavnici srpskog nacionalnog veća vide u teritorijalnoj autonomiji sa sopstvenim institucijama na prostoru gde žive Srbi, bez podela u okviru međunarodno priznatih granica.

Ipak, predstavnik UNMIKa Ruker još jednom je podsetio da UNMIK ne prihvata paralelne institucije, pa ni kada je u pitanju elektrodistribucija. Sada i u buduće jedini snabdevač električnom energijom biće KEK i potrošači moraju da sklope ugovore sa tom korporacijom, nagasio je Ruker.

Marović i Bučkovski o granici

Marović je s premijerom Makedonije, Vladom Bučkovskim, razgovorao o procesu obeležavanja granice Srbije i Crne Gore i Makedonije i rekao da je pitanje granica tehničko pitanje koje treba pokušati razumeti politički.

Obeležavanje granice između Makedonije i SCG u delu prema Kosovu jedno od gorućih pitanja u odnosima dve zemlje, ocenio je Bučkovski. On je rekao da je za Makedoniju to veoma bitno pitanje jer ta država ne želi da da mogućnost onima koji žele promenu granica i stvaranje velikih država.

"Podržaćemo rešenje koje eventualno dogovore Beograd i Priština uz podsredstvo međunarodne zajednice, ali mora biti poštovan naš stav, a to je da svako rešenje mora da poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Makedonije, i ni u jednoj kombinaciji Makedonija ne sme biti moneta za potkusurivanje", kaže on. Bučkovski će ove nedelje o pitanju granice razgovarati i s predstavnicima kosovskih vlasti u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: