Italija podržava evropske integracije Srbije

Ministar za evropske poslove Italije Vićenco Amendola razgovarao je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović o budućnosti proširenja EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2019.

17:43

Italija podržava evropske integracije Srbije
Foto: Tanjug/STF

Amendola je, nakon sastanka sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović istakao da Italija nastavlja da podržava proces integracija Srbije u ali i da podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Radimo intezivno na tome da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Međutim, ne želimo da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom dovedu do neke konfuzije. Srbija mora da nastavi putem kojim je krenula i da postane deo EU. Smatramo da bi se taj proces mogao i ubrzati", naveo je Amendola.

Ministar Jadranka Joksimović takođe je ukazala da bi trebalo da se donese pozitivna odluka o početku pregovora Severne Makedonije i Albanije. Ona je ministru Amendoli prenela inicijativu koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić o subregionalanom ekonomskom povezivanju, odnosno tzv. "mini Šengenu".

"Italija, koja je razumela opravdanost jedne takve inicijative, stoji čvrsto na stanovištu da kredibilna politika proširenja prema svima koji imaju evropske aspiracije, treba da ostane značajna politika EU", istakla je Joksimović.

Ona je navela da Srbija sprovodi ozbiljne reforme i da je po ekonomskom razvoju najbolja u regionu.

"Pregovaramo po najstriktnijoj i najzehtevnoj metodologiji, po kojoj nijedna druga država nije pregovarala i mi se nikada nismo žalili na to, samo očekujemo jedan fer i pošten pristup. Ne žalimo se na kriterijume, ali smatramo da bi mogli da budu posticajniji", istakla je Joskimović.

Italijanski ministar je istakao da između Srbije i Italije postoji 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva i da Italija snažno podržava evropski put Srbije.

"Čvrsto podržavamo proces evropskih integracija Srbije, koja je uspela da otvori 18 od 35 poglavlja. Nastavićemo zajedno da radimo na tome, sve kako bi Srbija postala deo EU", poručio je Amendola.

Joksimović je dodala da su bilateralni odnosi Italije i Srbije na visokom nivou i to najbolje pokazuju ovakve značajne posete.

"Amendola je došao iz Italije u Beograd nakon samo nekoliko meseci od kako je na mestu ministra za evropske poslove. Time je jasno stavio do znanja koliko Italija na jedan iskren i aktivan način podržava i politiku proširenja. Ova poseta je značajna zbog iskrenog razgovora u kojem shvatamo na koji način Italija vidi ovaj proces i na koji konkretno način možemo da ga unapredimo", rekla je Joksimović.

Posebno se zahvalila ministru Amendoli na podršci Italije na otvaranju novih poglavlja.

"Nedavno smo otvorili poglavlje 4, a u pitanju je sloboda kretanja kapitala. Italija je podržavala i da se više poglavlja otvori sa Srbijom. Nadamo se u idućoj godini tokom hrvatskog i nemačkog predsedavanja da ćemo moći da damo novi zamajac proširenju", dodaje Joksimović.

Ona je naglasila i da EU može da računa na srbiju kao na strpljivog odgovornog kandidata za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: