Rusi imaju model kako predvideti rat: Evo na primer, ako ubacite podatke iz Jugoslavije

Ministarstvo odbrane Rusije razvilo je sistem za prognoziranje, koji zahvaljujući bazi podataka može da predvidi vreme i mesto početka oružanih sukoba u svetu.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 16.12.2019.

11:40

Rusi imaju model kako predvideti rat: Evo na primer, ako ubacite podatke iz Jugoslavije
Alexander Aksakov/Stringer/Getty images

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je i kako ceo sistem funkcioniše, a kao primer mu je poslužio oružani sukob u Jugoslaviji.

"Ako u bazu unesemo sve podatke o akcijama grupe u Jugoslaviji (kada se to dogodilo, broj brodova, nosača, raketa, u koje doba dana se dogodilo, kako se odvijalo), onda je ona kao ’budilnik‘ — zazvoni i obavesti: ’Znate, veoma je slična situacija u tom i tom delu sveta, jer se radi o istom broju brodova, nosača aviona, avijacije, nosača krstarećih raketa, visokopreciznog oružja. Stoga postoji velika verovatnoća da će se u tom delu sveta dogoditi isto što je bilo i u Jugoslaviji", istakao je Šojgu, a prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ne radi se samo o prognozi, nego o modelu koji predviđa izradu mehanizma za reagovanje u takvim situacijama.

"Izrađuje se model, koji ne samo da određuje takve ’vruće‘ tačke u svetu, nego i razvija mehanizme reagovanja, uzimajući u obzir greške koje su ranije napravljene, kako ih sada ne bismo ponovili", objasnio je ministar.

On je takođe dodao da Ministarstvo odbrane Rusije ima tehničke mogućnosti koje će dozvoliti da se skupljaju i sistematizuju neophodne informacije i podaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: