Libanci podmetnuli požar u kancelarijama vladajućih stranaka

Napadači su na severu Libana podmetnuli požar u kancelarijima dve glavne političke stranke, javila je državna Nacionalna novinska agencija.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.12.2019.

16:56

Libanci podmetnuli požar u kancelarijama vladajućih stranaka

To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što su u glavnom gradu Bejruta izbili najnasilniji sukobi između snaga bezbednosti i demonstranata otkako su protesti širom zemlje započeli pre dva meseca.

Pripadnici bezbednosnih snaga su ispaljivali gumene metke i rasterivali demonstrante iz centra grada i ispred parlamenta suzavcem i vodenim topovima čitave noći.

U tim sukobima u Bejrutu je ranjeno više od 130 ljudi, saopštili su Crveni krst i Libanska civilna odbrana.

U severnom okrugu Akar napadači su danas polupali prozore i podmetnuli požar u lokalnoj kancelariji premijera u ostavci Saada Haririja u gradu Karibet al Džindi.

U odvojenom napadu u istom okrugu napadači su upali u lokalnu kancelariju najveće partije u parlamentu povezane sa predsednikom Libana Mišelom Aunom koju predvodi ministar spoljnih poslova Gebran Bazil.

I tamo je podmetnut požar i pričinjena šteta.

Liban se suočava sa jednom od najgorih kriza posle više decenija i demonstranti optužuju političku klasu koja je na vlasti trideset godina za loše upravljanje i korupciju.

Nasilje je izbilo dan pre nego što bi predsednik Libana trebalo da razgovara sa parlamentarnim blokovima o imenovanju novog premijera.

Ministarka unutrašnjih poslova Raja al Hasan naredila je istragu sukoba i rekla da su u njima ranjeni i demonstranti i pripadnici bezbednosnih snga, dodavši da je sukobe posmatrala sa "zabrinutošću, tugom i u šoku".

Ona je optužila "infiltratore" da su izazvali nasilje i pozvala demonstrante da paze na one koji žele da iskoriste njihov protest iz političkih razloga ali nije ulazila u detalje.

Protesti širom zemlje su počeli 17. oktobra, a vlada predvođena Haririjem je podnela ostavku dve nedelje kasnije.

;Političke partije od tada ne mogu da se slože o obliku i formi nove vlade.

Demonstranti žele tehnokratsku vladu koja nije povezana sa uspostavljenim političkim partijama.

Međutim, posle čitavih nedelja prepirki, čini se da je Hariri ponovo kandidat za premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: