Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu VIDEO

Jadransko more se izlilo na nekim delovima obale i priobalnog područja Dalmacije tokom noći.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2019.

14:29

Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu VIDEO
Ilustracija: Deposit photos/IuliiaVerstaBO

Najizraženije bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zalivu, u Trogiru i na putu na Čiovu, prenose hrvatski mediji.

"Zbog izrazito niskog pririska na površini mora podigao se njegov nivo i do nekoliko desetina santimetara. Ta pojava zove se ciklonalna plima, a morska voda se izlivala na obalu ili niske delove kopna", rekao je za Hinu Rade Popadić iz Krometea.

On je objasnio da se protekle noći dogodilo duboko ciklonalno pomeranje iz smera severne Italije prema Otrantu koje je zahvatilo i hrvatski deo Jadrana, što je uzrokovalo porast nivoa Jadranskog mora.

Podseća i da je ovo drugi put u zadnjih mesec dana da se podiže nivo mora.

"U novembru ove godine u Splitu i Pločama izmeren je najviši nivo Jadranskog mora otkad se vrše merenja u tim gradovima", rekao je Popadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: