Rešena sva sporna pitanja: Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum

Lideri pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i DSK Isa Mustafa dogovorili su se o detaljima koalicionog sporazuma za formiranje nove kosovske vlade.

Izvor: Beta

Petak, 13.12.2019.

18:40

Rešena sva sporna pitanja: Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Prema informacijama iz DSK-a, rešena su sva sporna pitanja kao što je pitanje budućeg kosovskog predsednika nakon isteka mandata aktuelnog predsednika Hašima Tačija i izvršena je raspodela ministarstava - pet prema pet.

Dogovoreno je da kandidat Srpske liste dobije Ministarstvo za povratak i zajednice, a ministar iz drugih manjinskih zajednica resor kulture.

Takođe je dogovoreno da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije DSK, a Ministarstvo spoljnih poslova Samoopredeljenje.

Predsednik kosovske skupštine će, prema svemu sudeći, biti poslanica DSK-a Vljosa Osmani.

Sastanak dvojice lidera još traje i očekuje se da se oni nakon sastanka obrate medijima i daju više detalja tog sporazuma.

Dogovori o programu nove kosovske vlade traju još od 6. oktobra, kada su održani vanredni parlamentarni izbori i kada je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova, a DSK osvojio drugo mesto.

Kurti i Mustafa su kazali da su programi bili usaglašeni 100 odsto, ali da su bila ostala otvorena pitanja koja su vezana za konkretna kadrovska rešenja i raspodele ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: