Lažnim aferama dovode građane u opasnost

BIRN je objavio da su u Bagdadu "srpske granate" upotrebljene na protestima. Lažna priča o srpskim granatama koje ubijaju civile može da privuče teroriste.

Izvor: B92

Petak, 13.12.2019.

14:18

Lažnim aferama dovode građane u opasnost
Foto: Tanjug/AP/Hadi Mizban

Irački zvaničnici tvrde da su granate koje su ubile demonstrante u Bagdadu nabavljene "na misteriozan način". BIRN navodi da su granate srpskog porekla bile deo „epskog“ sporazuma o naoružanju između Srbije i Iraka 2008. godine

Smrtonosne granate-suzavci, koje je tokom nedavnih protesta koristila policija u Iraku, proizvedene su u Srbiji i isporučene direktno iračkom ministarstvu odbrane 2009. godine kao deo dogovora Beograda i Bagdada, pokazuje istraživanje BIRN-a

Lažnom pričom o srpskim granatama koje ubijaju civile u Bagdadu mogu se privući teroristi. Tačnije, zbog političkih prepucavanja i kreiranjem lažnih afera građani Srbije mogu postati ugroženi. Srpski građani bi potencijalno postali meta terorista koji bi mogli da se ustreme na našu zemlju zbog navoda u tekstu BIRN-a.

U tekstu se, između ostalog, navodi da četrdesetomilimetarske M99 granate - daleko teže od kanistera sa suzavcem koje za kontrolu građanskih nemira koriste policijske snage širom sveta - stigle su u četiri pošiljke 2009. godine. Dodaje se da je deset godina kasnije ove granate koristila iračka policija za rasterivanje demonstranata tokom protesta koji su se rasplamsali početkom oktobra 2019. godine.

Amnesti internešenal navodi da su ove vojne granate, proizvedene u Srbiji i Iranu, odgovorne za najmanje 20 smrtnih slučajeva tokom protesta.

Iračke vlasti, pak, navode da ne uvoze ove smrtonosne granate i dodaju da zapravo „treća strana“ pokušava da sabotira vladu i izazove nestabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: