"Nije svako znanje isto": Opšta pometnja oko privatnih fakulteta u Srbiji VIDEO

Posle brojnih afera koje se vezuju za privatne fakultete - od prodaje, preko akreditacije, do diplomiranja, Prva TV istražuje stanje obrazovanja u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

20:21

Screenshot/TV Prva

Iako na državnim univerzitetima ima oko šest puta više studenata nego na privatnim, dva privatna fakulteta napravila su opštu pometnju u privatnom obrazovanju u Srbiji.

Prvi je sad već čuveni slučaj - Megatrend. Drugi je fakultet sa zvučnim imenom "Evropski univerzitet", koji preti da postane čuven jedino po činjenici da je tri godine nesmetano radio bez zakonom propisane - akreditacije.

"Megatrend je već izdao 27.000 diploma. Svi ostali, verujem, još toliko. To je mnogo više nego što je Ekonomski fakultet izdao za svojih 80 godina postojanja", navodi Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

"Oni kada odu tamo završe faks u rekordnom roku. Mi smo imali slučajeve gde neko ode sa 10 ispita i u roku od dva meseca sve završi, i ispite i diplomski rad", kaže Saša Jakovljević, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

To ne znači da su svi privatni fakulteti isti ili loši. Ali uglavnom znači da su različiti kriterijumi prilikom upisa, studiranja pa i upisa magistarskih studija.

"Prvo nemate prijemni ispit. Naš prijemni je zahtevan i primamo samo najbolje. Drugo manje su obaveze i lakše se završava", objašnjava Jakovljević.

"Nažalost kandidati, koji su završili fakultete ekonomske ili te poslovne orijentacije, koji bi moralo da znaju te osnove ekonomije, nažalost, oni nisu u stanju da polože taj test", dodaje Boričić.

I u Ministarstvu obrazovanja saglasni su sa stavom da "nije svako znanje isto".

"U ovom trenutku državno obrazovanje je na višem nivou od privatnog obrazovanja. To je činjenica i to pokazuju neki indikatori kvaliteta", ističe Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

Međutim, nema odgovora zašto se kriterijumi ne izjednače. Ili zašto se dozvoljava da studenti privatnog fakulteta na kraju imaju prioritet na magistarskim studijama državnih univerziteta.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: