Lavrov sa Trampom i Pompeom

Kontrola naoružanja, Ukrajina i Sirija biće glavne teme susreta Donalda Trampa, Majka Pompea sa Sergejom Lavrovim.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

20:10

Lavrov sa Trampom i Pompeom
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Lavrov prvi put boravi u Vašingtonu od maja 2017. godine, preneo je Glas Amerike.

Poseta šefa ruske diplomatije je, međutim, u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je Federalni istražni biro (FBI) opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov se prvo sastaje sa Pompeom u Stejt departmentu, gde će održati i zajedničku konferenciju za novinare. Dvojica zvaničnika će se zatim u Beloj kući sastati sa Trampom. Bela kuća je saopštila da se očekuje da će Tramp i Lavrov razgovarati o kontroli naoružanja, bezbednosti izbora i nacionalnoj bezbednosti.

Pompeo je u ponedeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja.

Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom poslednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu.

Lavrov nije bio u Vašingtonu od 2017. Te godine, 10. maja, primio ga je Tramp u ovalnom salonu Bele kuće. Susret je izazvao skandal zato što je američki predsednik optužen da je otkrio poverljive informacije o Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: