"Promovisao istinu o Alojziju Stepincu" - posmrtno odlikovan nadbiskup zagrebački

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je posmrtno nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Franju Kuharića.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

17:46

Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Odlikovan je "Veleredom predsednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom", javila je Hina.

Grabar Kitarovićeva je, inače, predlagač ovog odlikovanja koje nosi ime hrvatskog državnika, kao izraz posebnog poštovanja delu Franje Tuđmana, koje će se svake godine dodeljivati hrvatskim državljanima na dan smrti prvog hrvatskog predsednika.

Grabar Kitarovićeva je tim povodom izjavila da zasigurno nema Hrvata koji bi više zaslužio da bude prvi odlikovan ovim odličjem od kardinala Franje Kuharića, "crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda", kome se ove godine navršila 100. godišnjica rođenja.

U godinama jugoslovenske komunističke vladavine, dodala je Grabar Kitarovićeva, dosledno je promovisao istinu o kardinalu Alojziju Stepincu, branio opravdanu težnju hrvatskoga naroda za demokraijom i slobodom, te povezivao domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Navela je i da su se Franjo Tuđman i kardinal Franjo Kuharić posebno međusobno cenili i dobro sarađivali, poštujući autonomiju službi koje su im bile poverene.

"Ovim činom iskazujemo im svoju zahvalnost za sve što su učinili za hrvatski narod, sve naše građane i domovinu Hrvatsku", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: