Isus bi završio kao meksičke izbeglice?

U periodu kada se božićne jaslice postavljaju širom sveta, crkva u južnoj Kaliforniji postavila je nešto drugačiji prizor od uobičajenog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

17:36

Isus bi završio kao meksičke izbeglice?
Ilustracija: Depositephotos / SherryVSmith

U ovim su jaslicama, koje je postavila Ujedinjena metodistička crkva u Klaremontu, Isus, Marija i Josif zarobljeni, svako u svom kavezu, odvojeni jedno od drugog.

U američkom kontekstu, poruka je više nego jasna: hršićanska sveta porodica zarobljena je i razdvojena, baš poput migranata, odnosno izbeglica i njihove dece koje policija hvata na američko-meksičkoj granici, a zatim razdvaja roditelje od dece. Ujedinjena metodistička crkva u Klaremontu, koja se nalazi u predgrađu Los Anđelesa, inače ima žensku pastorku. Velečasna Karen Klark Ristine poručila je kako je njihova namera bila "fokusirati se na tražitelje azila i načine na koji ih se dočekuje i tretira i sugerisati da možemo imati saosećajniji način da pokažemo božju ljubav".

"Mislim da, kao hršćani, imamo odgovornost da proklamujemo narativ koji može biti u suprotnosti s onim što svet misli", dodala je.

Ovo je, inače, samo jedna od "protestnih jaslica" koje su progresivne protestantske, odnosno hršćanske crkve u SAD imale poslednjih godina, piše Vašington post (Washington Post).

Jedne su tako imale za temu kontrolu posedovanja i prodaje oružja zbog epidemije masovnih ubistava vatrenim oružjem. Druge su tematizovale pravo istospolnih parova na brak, a treće antiratnu poruku.

Naravno, prema Bibliji, i Isus i njegovi roditelji Josif i Marija mogu se definisati kao izbeglice, budući da su pobegli u Egipat iz jevrejskog kraljevstva Judeje, gde je kralj Irod naredio da se pobiju sva deca mlađa od dve godine u Vitlejemu i okolini.

"U vreme kad se u našoj zemlji izbegličke porodice koje traže azil na našim granicama prisilno razdvajaju, mi se prisećamo najpoznatije izbegličke porodice na svetu: Isusa, Marije i Josifa, svete porodice... Oni su se plašili progona i smrti. Šta da je ova porodica tražila utočište u našoj zemlji danas?", napisala je Ristin uz fotografiju jaslica na Fejsbuku.

Njena objava ubrzo je postala viralna - samo na Fejsbuku podeljena je 21.000 puta, a lajkovana gotovo devet hiljada puta, uz isto toliko komentara.

"Isus je odrastao kako bi nas učio blagosti, samilosti i radikalnoj dobrodošlici za sve ljude", zaključila je velečasna Ristin u svojoj objavi.

Deca u kavezima: Praksa počela u vreme Obaminog mandata

Poseban moralni skandal izazvalo je otkriće da se deo zatočene dece privremeno zatvara u kaveze. Takvi kavezi su, doduše, postojali i za vreme administracije Baraka Obame. U njih bi se privremeno zatvarala deca koja bi bila pronađena na granici bez pratnje odraslih ili kada bi se zaključilo da odrasli s kojima je dete pronađeno predstavljaju opasnost za dete.

Ali kad je predsednik postao Donald Tramp, a njegova administracija uvela politiku "nulte tolerancije" na ilegalni ulazak migranata u SAD, decu su počeli sistematično da razdvajaju od roditelja s kojima bi bili uhvaćeni na granici.

To je, naravno, značilo da je i mnogo veći broj takve dece završio u kavezima, barem dok savezni sud nije zabranio takvu praksu 2018. Takođe, Američka unija za građanske slobode (ACLU) u svojoj istrazi je utvrdila da je 900 dece, uključujući bebe, razdvojeno od roditelja nakon što je sud doneo zabranu, piše Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: