Konkretan korak: EU za novi režim kažnjavanja kršenja ljudskih prava

Šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu zatražili su od Evropske službe za spoljne poslove da počne s pripremom Evropskog globalnog režima sankcija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2019.

17:28

Konkretan korak: EU za novi režim kažnjavanja kršenja ljudskih prava
Carl Court/Staff/Getty images

Ovaj režim bi se primenjivao u slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu i bio bi ekvivalent američkom Magnitski Aktu, navode u Savetu EU.

"To će biti konkretan korak u potvrđivanju vodeće uloge EU u oblasti ljudskih prava”, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.

Borel je nakon svog prvog predsedavanja Savetom EU izjavio da su ljudska prava prioritet kako za Evropljane tako i za narednih pet godina njegovog mandata na čelu diplomatije EU.

On je najvio da će Evropska služba za spoljne poslove početkom sledeće godine predstaviti i Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji do 2024. godine.

Akt Magnickog je zakon koji je 2012. godine izglasao Senat, a potpisao tadašnji predsednik SAD Barak Obama, u cilju kažnjavanja ruskih zvaničnika odgovornih za smrt Sergeja Magnickog.

Od 2016. godine taj zakon dozvoljava vlastima SAD da, na globalnom nivou kazne sve one za koje smatraju da krše ljudska prava uključujući i zamrzavanje sredstava i zabranu ulaska u SAD

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: