Srbija - tampon zona za migrante?

Povećanje broja migranata u novembru je sezonsko i Srbija "nije u opasnosti da postane tampon zona", izjavila je zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.12.2019.

10:10

Srbija - tampon zona za migrante?
Ilustracija: Depositphotos/ radekprocyk

Zamenica komesara za izbeglice i migracije, Svetlana Velimirović, je navela da se u prihvatnim centrima nalazi 4.700 migranata, a da su procene da se izvan centara nalazi još 800.

Njima Srbija nije krajnji cilj, već pokušavaju na sve načine da stignu do Zapadne Evrope, rekla je ona za RTS i ocenila da smeštaj u centrima za njih, na neki način, znači povratak nazad.

"Ne bih rekla da je Srbija u opasnosti da postane tampon zona. Sve zemlje na ruti imaju slične probleme i sve su tranzitne", ukazuje zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Sve se više govori o puš bekovima - agresivnom i ilegalnom guranju izbeglica nazad u Srbiju iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Rumunije, ali Velimirovićeva smatra da to nije ništa novo, kao i da to neće dovesti do povećane koncentracije migranata.

Kako kaže, u Srbiji se nalazi 500 maloletnika bez pratnje, što je najosetljivija grupa - potencijalno ugrožena od krijumčara, trgovaca ljudima.

Prema njenim rečima, zaposleni stupaju u kontakt sa maloletnicima i sarađuju sa socijalnim radnicima i do sada su mladi ljudi prihvatali smeštaj bez otpora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: