Tramp i Mun Dže In razgovarali telefonom: Teška situacija

Američki predsednik Donald Tramp i južnokorejski predsednik Mun Dže In razgovarali su telefonom o načinima za održavanje diplomatskih odnosa sa Severnom Korejom

Izvor: Tanjug

Subota, 07.12.2019.

09:58

Tramp i Mun Dže In razgovarali telefonom: Teška situacija
Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Dok Pjongjang upozorava da gubi strpljenje zbog zastoja nuklearnih pregovora.

Dvojica lidera složili su se da je situacija postala "teška" i da "treba održati zamah dijaloga kako bi se postigli brzi rezultati pregovora o denuklearizaciji", navodi se u izjavi predsedničke rezidencije Južne Koreje - Plave kuće.

Kako Rojters prenosi, takođe su se složili da se redovno konsultuju po potrebi, navodi se u saopštenju.

Napetosti rastu uoči kraja godine, roka koji je Severna Koreja odredila za Sjedinjene Države da promene svoju politiku zahtevanja jednostrane denuklearizacije ili će lider Kim Jong Un možda izabrati neodređeni „novi put“, prenosi Rojters.

U nizu izjava tokom poslednjih nedelja, visoki severnokorejski zvaničnici upozorili su Sjedinjene Države da ne ignorišu krajnji rok i nazvali ponudu Vašingtona za još pregovora taktikom odgađanja uoči izbora u SAD sledeće godine.

Dugogodišnji saveznici, Sjedinjene Države i Južna Koreja, takođe pregovaraju o tome koliko će svaka strana platiti za finansiranje 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Prema južnokorejskim zvaničnicima, Tramp je zahtevao da Seul plaća čak četiri milijarde dolara godišnje, a četvrta runda razgovora završena je u sredu u Vašingtonu bez dogovora.

Plava kuća saopštila je da spor oko podele troškova nije pokrenut tokom telefonskog razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: