Brisel: Da, Pariz: Ne - rastrzavanje Zapadnog Balkana

Ursula fon der Lajen, Žozep Borel i Oliver Varhelji jednoglasno su poručili Zapadnom Balkanu da se evropska budućnost ne dovodi u pitanje.

Izvor: Dojèe vele

Četvrtak, 05.12.2019.

16:50

Brisel: Da, Pariz: Ne - rastrzavanje Zapadnog Balkana
EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Istog dana Emanuel Makron ponovio je svoje "ne". Šta je rešenje?

Kada je Francuska u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predsednik Emanuel Makron verovatno nije očekivao da će njegovo protivljenje nastavku postojeće politike proširenja podići Zapadni Balkan i njegovu budućnost na sam vrh agende Evropske unije, piše Dojče vele.

Najpre je, posle oktobarske rasprave lidera Evropske unije o proširenju koja je tada zasenila sve druge teme Saveta EU, novi saziv Evropskog parlamenta usvojio rezoluciju o podršci proširenju na Zapadni Balkan.

Zatim je novi predsednik Parlamenta David Sasoli u prvu zvaničnu posetu van EU otputovao u – Skoplje.

Fon der Lajenova: Promene mogu i paralelno s proširenjem

EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
I prve radne dane nove Evropske komisije takođe je obeležio Zapadni Balkan. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon stupanja na dužnost predsednice Komisije, Ursula fon der Lajen obratila se regionu.

"Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU", poručila je Fon der Lajenova. Ona je ocenila da je važno da se EU „drži ideje pristupnih pregovora“, ali i da sasluša pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama tog procesa.

"Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama pruži prilika da počnu pristupne pregovore“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Borel: Evropa je jedino rešenje

Istog dana, novi šef diplomatije EU Žozep Borel u Evropskom parlamentu je naglasio da se, i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja, taj proces ne može dovesti u pitanje.

"Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljama-članicama kako bi svi shvatili da ne možemo da zatvorimo niti da ukinemo EU-perspektivu zemalja Zapadnog Balkan", rekao je Borel.

Taj iskusni diplomata, nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta i ministar spoljnih poslova Španije, podsetio je na tragične posledice koje je rat u bivšoj Jugoslaviji ostavio na region Zapadnog Balkana.

"Nasleđe te tragedije stvorilo je podele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za tu situaciju", rekao je Borel.

Šta ko vidi kao rešenje za Zapadni Balkan?

"Rešenje" za Zapadni Balkan novi komesar za proširenje Oliver Varhelji vidi u većoj kredibilnosti i bržem dinamizmu procesa. „Na kraju mog petogodišnjeg mandata, trebalo bi da imamo bar jednu zemlju spremnu da uđe u EU“, kaže Varhelji.

On je najavio da će Evropska komisija početkom januara izneti konkretan predlog o promeni metodologije pristupanja, na osnovu čega će se dalje voditi debata među zemljama članicama.

"Govorimo o promeni metodologije i niko ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu zemlja Zapadnog Balkana. Ona je nedodirljiva i o tome se neće razgovarati“, kaže Varhelji.

Makron: Pristupanje, a možda i strateško partnerstvo…

Gotovo istovremeno, samo s druge strane Lamanša, govoreći na završnoj konferenciji samita NATO u Londonu, predsednik Francuske je tu priču vratio na njen početak – odnosno na blokadu.

"Eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme procedura pregovaranja pre bilo kog sledećeg pokretanja pregovora", rekao je Emanuel Makron. I isto tako je "eksplicitno" dodao da će biti protiv svakog proširenja EU „koje nije praćeno dubokom reformom funkcionisanja Unije".

Za francuskog predsednika "rešenje" za Zapadni Balkan je njegovo čvrsto vezivanje za Evropsku uniju. "To usidravanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan: to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja", objašnjava Makron.

I dok novi komesar za proširenje Varhelji kaže da institucionalna reforma EU nije uslov za proširenje i da će Unija "biti sposobna da ponovo radi sa 28 članica", za predsednika Makrona je funkcionisanje EU s trenutnim brojem članica krajnje neefikasno, a sa novim članicama – neodrživo.

Srbija otvara novo poglavlje

Nasuprot predsedniku Francuske koji sve čvršće "betonira" svoju ideju o kočnici za proširenje, a za koju tvrdi da ima podršku "još nekih zemalja-članica", u Briselu govore o pozitivnim pomeranjima za zemlje na putu evrointegracija i ohrabruju region da nastavi sa evropskim reformama.

Tako je komesar za proširenje Oliver Varhelji za sledeću nedelju najavio otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Za Crnu Goru Varhelji kaže da je najnaprednija u pristupnim pregovorima i poziva je, kao i Srbiju, na brže reforme u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i izbornih zakona.

I Bosna i Hercegovina je, tokom prvog obraćanja novog komesara za proširenje, pohvaljena zbog nominacije predsedavajućeg Savetu ministar i pozvana na "puno formiranje i funkcionalnost" svih nivoa izvršnih i zakonodavnih vlasti u zemlji. „Samo tako zemlja može da krene u rešavanje ključnih pitanja i prioriteta koje je joj je Komisija predstavila“, kaže Varhelji.

Takođe, komesar za proširenje kaže da je važno i da se u Prištini što pre formira nova vlast, jer Kosovu predstoji "značajan posao", uključujući i prioritetne oblasti kao što su ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Kada je reč o Severnoj Makedoniji i Albaniji, Evropska komisija će se zalagati za što brže otvaranje pristupnih pregovora, što očekujemo da se desi pre majskog samita u Zagrebu", najavio je komesar Varhelji.

Samit u Zagrebu – ključan za proširenje

I Varhelji, i Makron i Borel kažu da se od samita EU i Zapadnog Balkana, koji je planiran za maj 2020. godine u Zagrebu, očekuje da bude prekretnica za politiku proširenja.

Do tada bi trebalo da se definišu i usklade pozicije zemalja članica i institucija EU kada je reč o budućnosti proširenja, a samim tim i budućnosti Zapadnog Balkana.

Hrvatska, koja od 1. januara 2020. godine preuzima predsedavanje Savetu EU, kaže da želi da samit u Zagrebu bude odrednica koja će dati pravac odnosno „mapu puta za narednih deset godina politike proširenja“.

U Briselu, uoči nastavka debate o proširenju, upozoravaju da politika proširenja Evropske unije ne može da zavisi od pojedinačnih zemalja-članica, odnosno njihovih domaćih politika.

Dodaje se i da će unutrašnja funkcionalnost Unije, kao i njena globalna geopolitička uloga, biti na testu upravo u samom srcu evropskog kontinenta – na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: