Vojna neutralnost Srbije uz ruski "Pancir" i "S-400"

Nabavka ruske vojne opreme deo je koncepta vojne neutralnosti Srbije, ocenio je diplomata i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2019.

08:33

Vojna neutralnost Srbije uz ruski
Sean Gallup/Staff/Getty images

On je dodao da se vojno-tehnička saradnja između Srbije i Rusije najviše odvija kroz kupovinu te opreme.

"Ako naša zemlja sprovodi politiku vojne neutralnosti, odbrambena sredstva ili sredstva odvraćanja su joj potrebna u ostvarivanju te koncepcije", rekao je Đukić za Tanjug komentarišući poruke predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, o vojnoj saradnji, nakon sastanka u sredu u Sočiju.

Đukić ukazuje da je Srbija posebno zainteresovana za kupovinu sredstva PVO, tačnije kupovinu "Pancira S-1", koji je, podseća, bio u Srbiji na nedavnoj pokaznoj vežbi zajedno sa ruskim protivazdušnim sistemom S-400.

"O tome danas nije bilo reči, ali mislim da je to to", naveo je Đukić.

On podseća da je iz Rusije jedan deo opreme koji je Srbija naručila već stigao u našu zemlju i da je reč o borbenim avionima, tenkovima, samohodnim vozilima... i napominje da se međusobna vojno tehnička saradnja svodi na kupovinu ruskog novog ili polovnog oružja, ili donaciju Rusije našoj zemlji, održavanja određenih zajedničkih vojnih vežbi, ali da Srbija ne učestvuje u proizvodnji nekih komponenti za ruska oružja.

"To je pokušano ranije, ali se odustalo, jer srpska namenska industrija nije tog kapaciteta i ne može da prati rusku. Ova ostala industrija koja bi mogla da se uključi u proizvodnju vojnih sredstava je vrlo slabašna, mi nemamo više takvih preduzeća kao što su bili 14. oktobar, MIN Niš, Prva Petoletka", naveo je Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: