Šta je bećarski porez

Bećarski porez bi trebalo da bude poseban zakon o oporezivanju neženja i bračnih drugova bez dece.

Izvor: B92

Nedelja, 20.02.2005.

11:04

Default images

Taj porez je na razmatranje Skupštini Srbije dalo Udruženje protiv bele kuge "Opstanak", a za sada je podržala samo Srpska pravoslavna crkva. I po Bibliji i po važećim zakonima, u svim civilizovanim zemljama, brak je dobrovoljno doneta odluka dvoje ljudi koji se vole. Međutim, za SPC i "Opstanak", gde su u većini profesori Pravnog fakulteta, očigledno, u brak se može ući i represivnim zakonskim merama.

Prema njihovom nacrtu zakona o obnavljanju stanovništva, bećarski porez plaćali bi i bračni drugovi koji imaju samo jedno dete ako su im imovinske i druge mogućnosti znatno iznad proseka. Na sreću, kako sada stvari stoje, takav zakon ima malu verovatnoću za usvajanje u Skupštini.

Udruženje građana za borbu protiv bele kuge i za biološki opstanak srpskog naroda „Opstanak“, kako sami navode, nastalo je na Osnivačkoj skupštini održanoj 17. januara 2003. godina na Pravnom fakultetu u Beogradu. Sa sajtu "Opstanka" inače se navodi da je bela kuga posledica vekovnog genocida, ali i "autogenocida", a navodi se i da Srbiji preti "postepena invazija Albanaca sa juga".

Iako nije jasno da li je inicijativu da se usvoji ovaj zakon podržalo i Ministarstvo za dijasporu Vlade Srbije, to ministarstvo je organizovalo prezentaciju knjige "Bela kuga u Srbiji" Zorana Milinkovića, na kojoj su bili i predsednik Udruženja Marko Mladenović, kao i Svetislav Jovanović.

Šta kažu poslanici

Ivan Živadinović iz G17 plus kaže da taj predlog, kao neženja, smatra smešnim. "Ako se ima u vidu da su ga predlozili pravnici, to je i zabrinjavajuće, iako ove godine imam nameru da se ženim", kaže on. Ksenija Milivojević iz iste stranke kaže da tako nešto ne da neće mlade naterati da se venčavaju, već će im samo povećati otpor toj odluci.

Dragan Šormaz iz Demokratske stranke Srbije kaže da se "bela kuga" rešava poboljšanjem životnog standarda, ali i prihvatanjem činjenice da mnoge žene danas rade do kasno u noć i prave karijeru, pa se za brak i decu odlučuju u kasnom dobu. "Ako im to omogućimo, biće više dece i brakova", kaže on.

Abortus proglašen za čedomorstvo

Predvodnik
Predloženim zakonom bilo bi ukinuto i pravo na abortus. U predlogu se abortus naziva čedomorstvom, a abortus bi bio omogućen samo onim ženama koje bi to uradile iz zdravstvenih, eugeničnih i krivično-pravnih razloga. Takođe, ženama se ukida pravo da samostalno odlučuje o prekidu trudnoće i do 10 nedelja od začeća deteta.

Vera Marković, psiholog i potpredsednica Socijaldemokratske unije, ima svoje viđenje "bele kuge", a govori i o pitanju abortusa: "Problem 'bele kuge' se rešava u represivnim sistemima. U svim ostalim se priznaje da postoji pad nataliteta i to se tako i zove. Priča o 'beloj kugi' i zastrašivanje, koje obično ide preko crkve i tih angažovanih, patrijahalnih intelektualaca, na žalost kod nas i preko vlade, takvi pokušiji su odlika represivnih sistema, koji su, ja se nadam, deo prošlosti".

Vera Marković naglašava da je abortus najgori način kontrole rađanja. "Međutim, još gore od toga je nestručno izvođenje zabranjenog abortusa van medicinskih stručnih ustanova. To onda ostavlja veliku mogućnost sepse, steriliteta i svega ostalog. Abortus, zato, ne može da se ukine".

Iako se sa negativnim natalitetom suočavaju i mnoge evropske zemlje, porez na neženje ne postoji ni u jednoj od zemalja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: