Vučić i Putin u Sočiju: "Nisam optimista kada je reč o postizanju kompromisa za KiM" FOTO/VIDEO

Strateško partnestvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je Vladimir Putin na početku sastanka s predsednikom Vučićem.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.12.2019.

12:03

Vučić i Putin u Sočiju:
Foto: Tanjug/Printscreen

Putin je istakao da ga ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

"Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti", rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar–septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa između dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio za ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

"Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju", naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

"Ali moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati", rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

"Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Aziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja s Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

Vučić i Putin - prvo u četiri oka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej".

Dvojica predsednika će najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Teme razgovora, kako je sam predsednik najavio uoči susreta, biće sva ključna pitanja - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Aziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja s Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

S predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabdevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sruskim partnerima.

Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: