"Srpska lista je realnost, nije izabran da bude premijer velike Albanije"

Američki ambasador Filip Kosnet tvrdi da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti upoznat s odgovornostima premijera i da je svestan uloge Srpske liste.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

19:27

Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

"On razume šta ustav kaže o manjinskim partijama i on zna da je Srpska lista politička realnost koja se ne može ignorisati. A na koji konkretan način će pokazati to razumevanje, ostaje da se vidi", kaže on u intervjuu za KoSSev.

"Verujem da gospodin Kurti razume da je biti premijer države veoma različito od toga da se bude lider opozicione političke stranke i on je posvećen radu sa svim zajednicama na Kosovu. Videćemo kad se bude formirala vlada, ali jeste ponudio korektne garancije za sve", istakao je Kosnet.

Priznaje da ga je savetovao da ukoliko bude postao novi kosovski premijer, mora da jasno stavi do znanja to da namerava da bude premijer svim građanima Kosova.

"Da mora da izađe i da se sastane sa svim zajednicama, ne samo sa političkim liderima, već sa običnim građanima da sasluša ono o čemu brinu, da jasno stavi do znanja da neće samo sedeti u svojoj kancelariji u Prištini", dodao je.

Kurti zna da nije izabran da bude premijer velike Albanije

Odgovarajući na pitanje o tome da li mu je poznato i kako ocenjuje to da se Srbi sa Kosova boje onoga što vide kao Kurtijev etno-centrizam, i nedoslednost u izjavama o sebi kao o socijaldemokrati, Kosnet je kazao:

"Nije tajna da ima jaka osećanja o svom albanskom nacionalnom identitetu. Veoma je ponosan na to (…) Mislim da Aljbin Kurti ima nameru da bude premijer Kosova, on zna da nije izabran da bude premijer Republike Severne Albanije ili Velike Albanije. Kada bude preuzeo kancelariju, moraće da pokaže ljudima koje su njegove stvarne namere".

Rekao je da razni narodi u SAD vrlo jasno ističu svoj nacionalni identitet istovremeno dok jesu Amerikanci, te da pored njihovih nacionalnih zastava vijori i američka.

Američki diplomata priznaje da mu je cilj da kada bude za dve godine završio svoju ambasadorsku misiju u Prištini, na severu, „zajedno sa srpskom zastavom", vidi i "plavo-zlatnu".

"Nema ničeg lošeg u tome da oni koji imaju srpske korene, budu ponosni na srpsku kulturu, na srpsku istoriju itd. Niko ne pokušava da oduzme srpsku zastavu, a bilo bi takođe lepo da se češće pored njih vidi i kosovska zastava", rekao je američki ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: